Čunek může ještě podepsat zakázku na projektanta nové nemocnice. Rafaj zamítl rozklad

Odcházející hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) může podepsat veřejnou zakázku na projektanta nové krajské nemocnice ve Zlíně. Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj totiž zamítl rozklad, který proces výběru projektanta napadal. Ve čtvrtek to řekl mluvčí úřadu Martin Švanda. Již dříve antimonopolní úřad rozhodl, že soutěž je v pořádku.

Tento článek je více než rok starý.

Zlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Čunek z KDU-ČSL

Jiří Čunek z KDU-ČSL | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Čunek řekl, že věc předá právníkům a počká na jejich právní názor. Zástupci nové krajské koalice jej ve čtvrtek vyzvali, aby projekt nepodepisoval.

Se šéfem antimonopolního úřadu jsem se sešel, mou povinností je prosazovat zájem kraje, říká Jiří Čunek

Číst článek

„Jsem pochopitelně velmi rád, dokonce nadšený z toho, že se ukázalo, že kraj vypisuje soutěže správným způsobem,“ řekl Čunek.

Za vítěze zakázky, do které se přihlásily dvě firmy, vybrali krajští radní sdružení Nová nemocnice – Zlín za nabídkovou cenu 351 milionů korun bez DPH. Proti podmínkám v zadávacím řízení soutěže však podala námitku společnost JIKA-CZ z Hradce Králové.

Když ÚOHS rozhodl, že soutěž na projektanta je v pořádku, podala firma na přelomu července a srpna proti tomuto rozhodnutí rozklad.

„Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže včera (ve středu) zamítl rozklad navrhovatele JIKA - CZ, s. r. o., proti prvostupňovému rozhodnutí ÚOHS, kterým byl zamítnut návrh proti postupu Zlínského kraje v zadávacím řízení Nová krajská nemocnice ve Zlíně – projektová dokumentace,“ uvedl ve čtvrtek Švanda.

Nedošlo ke zvýhodnění

Rafaj podle něj potvrdil správnost a zákonnost prvostupňového rozhodnutí, v němž ÚOHS nenašel důvodnost žádné z námitek.

Ke zlínské nemocnici se nevyjádřili občané, uvedlo ministerstvo. Zastupitelé musí rozhodnout znovu

Číst článek

„Úřad mimo jiné neshledal, že by došlo k namítanému zvýhodnění autora studie, k pochybení v nastavení lhůty pro podání nabídek, ve stanovení požadavku na lékařského manažera projektu, požadavku na referenční zakázky či projekční práce a EIA (posouzení vlivu stavby na životní prostředí),“ uvedl Švanda.

Za diskriminační nebo netransparentní nelze podle ÚOHS považovat ani stanovení nabídkové ceny. „Úřad neshledal ani částečnou neurčitost poptávaného předmětu veřejné zakázky a rovněž nenašel pochybení v požadavcích zadavatele na technickou kvalifikaci a v délce zadávací lhůty,“ doplnil Švanda.

Koalice je proti

Zástupci vznikající nové krajské koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD ve čtvrtek Čunka opět vyzvali, aby projekt na výstavbu nemocnice nepodepisoval.

Ve Zlíně vyroste nemocnice za osm miliard, rozhodli krajští zastupitelé. ANO zvažuje setrvání v koalici

Číst článek

„Opakovaně jsme senátora Čunka vyzvali, aby nečinil v této záležitosti žádné další kroky a plně respektoval výsledky voleb. Teď už je to jen jeho osobní odpovědnost vůči kraji. Veškeré náklady, které tímto kraji způsobí, může v této chvíli investovat daleko lépe do boje s pandemií,“ uvedl krajský volební lídr ANO Radim Holiš, který by měl být novým hejtmanem.

Krajské zastupitelstvo opětovně schválilo stavbu nemocnice těsnou většinou v květnu. Podle Čunka by měla stát osm miliard korun. Odpůrci projektu poukazují na nejasnosti ve financování, podle některých by nemocnice nakonec mohla stát mnohem víc. Nelíbí se jim, že stejně obsáhlou studii jako na novou nemocnici nenechal kraj vypracovat na ověření nákladnosti původně plánované rekonstrukce a dostavby areálu současné zlínské nemocnice.

Podle Čunka je výhodnější postavit novou nemocnici než dostavovat v původním areálu a rekonstruovat jej. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme