Zeman podepsal jmenování generálů, šéfa BIS Koudelku opět nepovýšil

Prezident Miloš Zeman ani napopáté nepovýšil ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku do hodnosti generála. Zeman povýšil například policejního šéfa Jana Švejdara nebo ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala.

„Ostatní nově jmenování generálové budou povýšeni k 27. říjnu,“ oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Potvrdil zároveň dřívější Zemanovo oznámení, že prezident opět nepovýší ředitele BIS Koudelku.

Ten generálům pogratuloval a poděkoval vládě za navržení na povýšení i za zdůvodnění.

Koudelkovo povýšení vláda Zemanovi navrhla popáté. Prezident to dosud vždy odmítl. Kontrarozvědku, která ve svých zprávách opakovaně upozorňuje například na nebezpečí ruských či čínských špionů, prezident často kritizoval. Návrh vlády v minulosti nevyslyšel, přestože premiérovi Andreji Babišovi (ANO) povýšení Koudelky slíbil.

Babiš za Koudelkou stojí

„Mám na to jiný názor a nemám důvod ho měnit. Pan Koudelka dělá svou práci dobře a v tom se s prezidentem lišíme,“ uvedl k Zemanově rozhodnutí už dříve Babiš.

Koudelka se vedení BIS ujal 15. srpna 2016, kdy v čele kontrarozvědky nahradil Jiřího Langa, který požádal o uvolnění z funkce a později stanul v čele Národního bezpečnostního úřadu.

Zeman se domnívá, že by měl být Koudelka z čela tajné služby odvolán. „Ale vzhledem k tomu, že jeho funkční období vyprší ani ne za rok, tak už to pokládám za trochu bezpředmětné,“ dodal prezident.

Opozice Zemana kritizuje

Jednání prezidenta se nelíbí opozičním poslancům. „Snaha Miloše Zemana o likvidaci ředitele BIS Michala Koudelky není klukovina ani trucpodnik. Je to dlouhodobá a systematická snaha o rozvracení ústavního pořádku České republiky,“ uvedl na začátku října místopředseda sněmovního výboru pro obranu Jan Lipavský (Piráti).

Podobného názoru je taky expertka ODS na obranu Jana Černochová. „Toto už je zcela přes čáru,“ komentovala v minulosti poslankyně informace o vzniku materiálu na Koudelku.

Jmenování do generálské hodnosti nebo povýšení do vyšší generálské hodnosti se týká 18 vojáků, policistů, hasičů, celníků a příslušníků vězeňské služby. Prezident generály každoročně povyšuje u příležitosti státních svátků 8. května a 28. října. Letošní květnové jmenování generálů se ale kvůli pandemii koronaviru neuskutečnilo. Pražský hrad nakonec kvůli aktuálnímu vývoji pandemie rozhodl i o odložení slavnostního aktu jmenování generálů v říjnu.