Hlavní obsah

Vystřelit a zmizet. NASA zveřejnila strhující záběry z odběru vzorků na asteroidu

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil neuvěřitelné video, na kterém se robotická paže TAGSAM sondy OSIRIS-REx pokouší nashromáždit vzorek hornin a prachu z planetky Bennu. Rameno se povrchu asteroidu dotýkalo podle předběžných dat asi šest sekund, než se aparát opět vzdálil na oběžnou dráhu kolem tělesa. Vědci z NASA nyní analyzují, jak byl odběr úspěšný.

BEZ KOMETÁŘE: Série 82 snímků kamery SamCam během sběru vzorků mise OSIRIS-REx Touch-And-Go (TAG) na planetce BennuVideo: NASA/Goddard/University of Arizona

 
Článek

Krátká videosekvence z odběru vzorků na kráteru Nightingale, skalní oblasti o průměru 16 metrů na severní polokouli celkově půlkilometrového Bennu, sestává podle NASA z 82 snímků, které pořídila speciální kamera SamCam nainstalovaná na sondě. Stalo se tak v noci na středu našeho času.

Sonda na Bennu, který je nyní přes 320 milionů kilometrů daleko od Země, přímo nepřistála, což ani neměla, ale dotkla se jeho povrchu svým ramenem TAGSAM – podle expertů asi metr od cílového předem vypočítaného místa. Zařízení pak mělo zachytit rozrušený povrchový materiál.

Je přímo vidět, jak paže po dosednutí rozvířila kamenitý povrch. Konkrétně se při odběru vzorků příslušný mechanismus krátce dotkl Bennu, vystřelil stlačený dusík, čímž na povrchu zvířil materiál, z něhož část sonda odebrala, než se opět vzdálila na orbitu.

Vesmírný majstrštyk: Americká sonda odebrala vzorky z asteroidu Bennu

Věda a školy

Aparát OSIRIS-REx pomalu sestoupil ke kráteru na asteroidu, aby shromáždil ukázku vesmírné horniny, která se má později prozkoumat na Zemi. Bennu je 4,5 miliardy let staré kosmické těleso, které je pokryto kamennými úlomky. Podle vědců může obsahovat i určité poznatky o původu života na naší planetě.

Mise běžela podle předpokladu: sonda, kterou pro NASA zkonstruovala firma Lockheed Martin, nejprve opustila oběžnou dráhu planetky, a poté zhruba čtyři hodiny řízeně klesala k příslušnému místu pomocí svých motorů. Pokus o odběr vzorků na povrchu Bennu se odehrál ve středu v 0:12 SELČ, a to díky ramenu TAGSAM.

Půlkilometrový asteroid, který může narazit v roce 2135 do Země, zatím není jak zastavit

Věda a školy

K dispozici jsou zdroje pro tři takovéto manévry, pokud ale bude tento pokus skutečně dostatečně úspěšný, což se aktuálně ověřuje, další odběry už nebudou třeba. NASA potřebuje získat nejméně 60 gramů tamního povrchového materiálu (prachu nebo štěrku).

Se vzorky zpět v září 2023

Robotický průzkumník OSIRIS-REx doletěl k Bennu, pro nás potenciálně nebezpečnému asteroidu, 4. prosince 2018. Na cestu se sonda vydala 8. září 2016, kdy ji do kosmu vynesla raketa Atlas 5.

Sonda NASA dorazila k prastaré planetce Bennu

Věda a školy

Hned v prosinci 2018 sonda takzvaným spektrometrovým měřením během fáze přibližování k asteroidu odhalila na Bennu dokonce i stopy vody, které mohly původně patřit mateřskému tělesu, jehož rozpadem později tato planetka vznikla.

Americká sonda identifikovala na planetce Bennu stopy vody

Věda a školy

Na návrat domů by se sonda měla vydat přibližně v polovině příštího roku. Přistání se vzorky na Zemi NASA naplánovala na 24. září 2023.

Záznam: Sonda odebírá vzorky z asteroidu BennuVideo: NASA TV

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám