EU a Británie dnes odpoledne obnoví jednání o budoucích vztazích

Michel Barnier © European Union 2020

Evropská unie a Británie dnes obnoví přerušené rozhovory o budoucích vztazích. Po středečním telefonátu s šéfem unijních vyjednavačů Michelem Barnierem to oznámil jeho britský protějšek David Frost.

Hlavní britský vyjednavač David Frost včera na twitteru oznámil, že obě strany opět nalezly společný základ pro jednání. „Intenzivní rozhovory budou probíhat každý den a začnou zítra (ve čtvrtek) odpoledne v Londýně,“ upřesnil.

Barnier předtím v Evropském parlamentu prohlásil, že dohoda je na dosah, pokud budou obě strany postupovat konstruktivně. Británie od minulého týdne odmítala v jednáních pokračovat, dokud EU zásadně nezmění přístup a nepřestane požadovat jednostranné ústupky. Předseda Evropské rady Charles Michel včera řekl, že osud dalších vyjednávání je v rukou Londýna.

„Spojené království musí učinit zásadní rozhodnutí o své vlastní budoucnosti,“ vzkázal Michel do Londýna v projevu k evropským zákonodárcům, které seznámil s výsledkem summitu.

Ačkoli na dojednání úmluvy o pobrexitových vztazích zbývá již jen několik týdnů, rozhovory byly od minulého pátku zablokované. Britský premiér Boris Johnson nebyl spokojen s výsledkem čtvrtečního unijního summitu a prohlásil, že další jednání nemají smysl, pokud k nim Brusel nezačne přistupovat výrazně vstřícněji.

Podcast: Jednání EU a Británie, přísnější emisní limity a neposlušné Turecko

Na konci třetího říjnového týdne se v Bruselu sešli prezidenti a premiéři unijních zemí. Tématem vrcholné schůzky bylo především jednání Unie a Velké Británie o budoucích vztazích, zpřísnění limitů emisí skleníkových plynů či vztahy s Afrikou. Dostalo se mimo jiné i na Turecko a samozřejmě na evropskou koronavirovou situaci.

Michel: Potřebujeme záruky

Šéfové států a vlád ve čtvrtek vyzvali k pokračování rozhovorů a apelovali na Londýn, aby učinil další „nutné kroky“ k dosažení kompromisu. Ty se mají týkat především pravidel hospodářské soutěže, dohledu nad dodržováním závazků a práv na rybolov v britských vodách.

„Naši britští přátelé říkají, že chtějí dodržovat nejvyšší standardy. Pokud je to pravda, proč se k nim nezavážou? Nepotřebujeme slova, potřebujeme záruky,“ prohlásil Michel na adresu neochoty Londýna sladit podmínky pro podnikání britských firem včetně pravidel státní pomoci s těmi unijními. Na twitteru pak podotknul, že k „tanci tanga jsou zapotřebí dva“.

Evropský blok podle něj nebude ustupovat ani v otázce rybolovu, neboť brexit nebyl volbou rybářů z unijních zemí a neměli by za něj nést následky. Právě omezení jejich přístupu do britských vod je přitom pro britského premiéra Borise Johnsona stále klíčovou podmínkou pro uzavření dohody.

„Dohoda je na dosah, pokud budou obě strany ochotny postupovat konstruktivně a činit kompromisy,“ podotkl Barnier před tím, než se telefonicky spojil s Frostem. Dodal, že pro EU bude i nadále zásadní udržet jednotnou pozici všech členských zemí.

Brexit: Od osudného referenda až po vyjednané dohody

Představitelé Velké Británie a Evropské unie zahájili 19. června 2017 oficiální jednání o brexitu. Téměř rok po konání britského referenda a tři měsíce po spuštění článku 50 Smlouvy o EU. Co předcházelo samotným rozhovorům, jak probíhala a co se vyjednalo?

Čas běží

Obě strany jsou si vědomy, že na jednání mají již jen několik týdnů. Případnou smlouvu musí totiž potvrdit i národní parlamenty a také EP. Ten tak může učinit nejpozději na plenární schůzi plánované na polovinu prosince. Pokud do té doby nebude dohoda hotova, začne se přes Lamanšský průliv od ledna obchodovat na základě pravidel Světové obchodní organizace se všemi cly a komplikacemi, které to bude znamenat.

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič včera v europarlamentu připomněl, že Británie se již loni v dřívější dohodě o svém vystoupení zavázala dodržovat řadu podmínek včetně toho, že nevznikne tvrdá hranice mezi Irskem a britským Severním Irskem. Části této dohody ovšem porušuje návrh zákona o vnitřním trhu, který schválila britská Dolní sněmovna.

„Ať bude dohoda či ne, výstupní smlouva musí být respektována,“ prohlásil Šefčovič.

Kalendář