Víno je zážitek. A architektura ho umocňuje, říká architekt Ondřej Chybík o novém vinařství

22. říjen 2020

Bourání se tentokrát přesunulo do Brna, hostem byl architekt Ondřej Chybík a hlavní téma bylo také moravské – víno. Ateliér Chybík + Krištof totiž dokončil nové vinařství v Dobšicích u Znojma, kde se teď zpracovává první úroda.

Komplex tvoří dvě budovy, velký kvádr produkční haly a menší dům-vlna sloužící coby administrativní budova s centrem pro návštěvníky. Právě ta je v mnoha ohledech unikátní. Zvedá se přímo z vinice a na její střeše je vyhlídková terasa.

Uvnitř mají návštěvníci možnost posedět také s vyhlídkou přímo mezi řádky révy, nakoupit a ochutnat víno. Nad hlavou lze obdivovat strop pokrytý abstraktní malbou od výtvarníka Patrika Hábla v barvách zdejší zeminy. „Víno je lokálně specifický nápoj, záleží, jaký je to svah a jaké složení má půda,“ vysvětluje Ondřej Chybík. To vyjadřuje nástěnná malba a vlastně celý areál ve vinici.

Architekti Chybík + Krištof nejsou sami, kdo hledá vhodnou architektonickou formu pro výrobu vína. Vypadá to, že vinařské firmy z celého světa chtějí zvláštní, atypickou, speciální architekturu a oslovují s tím požadavkem často i přední architekty (Steven Holl, Norman Foster, Herzog & de Meuron a mnoho dalších).

Proč zrovna vinaři kladou na architekturu tak velký důraz? „Víno je hodně o zážitku. A architektura ten zážitek dál umocňuje,“ říká Chybík. I pro architekty je vinařství zajímavá zakázka. „Je to nová typologie – a tím, že je nová, je to pro architekty hravá výzva,“ dodává.

Na tento projekt je ovšem nikdo neoslovil – když se dozvěděli, že firma Lahofer chce stavět, sami se ozvali majiteli. A jemu se líbily jejich nápady i to, že byli „trochu drzí“. Tohle je pro ateliér Chybík + Krištof totiž také typické. Prezentují své stavby v médiích, hledají příležitosti, chtějí projektovat do zahraničí; právě teď mají v plánu zúčastnit se soutěže na další vinařství v oblasti Bordeaux.

Ondřej Chybík

Jakou roli hrají ve světě architektury ambice a trocha drzosti? Poslechněte si nové Bourání nejen o spektakulárních vinařských stavbách.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.