Bostonský robotický pes dospívá. Přenáší věci a sám se dobíjí

Robopes Spot od firmy Boston Dynamics

Robopes Spot od firmy Boston Dynamics Zdroj: Boston Dynamics

Robopes Spot od firmy Boston Dynamics
Robot Spot v akci
Robopes Spot od firmy Boston Dynamics
Robopes Spot od firmy Boston Dynamics
Robopes Spot od firmy Boston Dynamics
9
Fotogalerie

Americká společnost Boston Dynamics, která vyvinula sofistikovaného čtyřnohého robota Spot připomínajícího psa, pro něj chystá novinky. Dostane novou samonabíjecí stanici a hlavně rameno, jež mu umožní manipulovat s věcmi či otevírat dveře. Pro web Tech Crunch to uvedl nový šéf Boston Dynamics Rob Playter.

Rameno značně rozšíří počet úkonů, které Spot dokáže obstarat. Nově by tak třeba mohl řešit různé mechanické úlohy či vyzvedávat a přenášet předměty. Rameno se šesti stupni volnosti koordinuje své pohyby s tělem robota, což jednak zajišťuje stabilitu robota, jednak umožňuje efektivní činnost.

Robot se díky nové dokovací stanici sám dobíjí, kdykoli zjistí, že mu dochází elektrická energie. To lze s výhodou využívat hlavně na místech, která jsou pro lidi nebezpečná či nedostupná, například na ropných plošinách nebo v oblastech zamořených radioaktivním zářením.

Spot se podle Playtera začal prodávat letos v červnu a zákazníci si dosud pořídili 260 exemplářů. Robota, který se při hmotnosti třiceti kilogramů pohybuje rychlostí lidské chůze, zhruba šesti kilometrů za hodinu, představila Boston Dynamics v roce 2016. V současnosti přijde na 75 tisíc dolarů (asi 1,7 milionu korun). 

Firma Boston Dynamics vznikla v roce 1992 jako spin-off při Massachusettském technologickém institutu. V letech 2013 až 2017 patřila do skupiny Google, dnes je součástí japonského konglomerátu SoftBank. Odborná veřejnost ji považuje za jednoho z nejznámějších popularizátorů robotiky na světě.