Demokratická opozice v Bělorusku získala Sacharovovu cenu

Publikováno: 22. 10. 2020 Doba čtení: 2 minuty
Demokratická opozice v Bělorusku získala Sacharovovu cenu
© Foto: Homoatrox (CC BY-SA 3.0)

Demokratická opozice v Bělorusku získala Sacharovovu cenu za svobodu myšlení pro rok 2020, kterou uděluje Evropský parlament.

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli ohlásil laureáty ceny v Bruselu na plenárním zasedání.

"Gratuluji představitelům běloruské opozice k jejich odvaze, odolnosti a odhodlání. Zůstali a stále zůstávají pevní v boji proti mnohem silnějšímu protivníkovi. Mají totiž na své straně něco, co hrubá síla nemůže nikdy porazit - pravdu. Takže mým poselstvím pro vás, milí laureáti, je zůstat silní a nevzdávat svůj boj. Vězte, že jsme s vámi," řekl prezident Sassoli po rozhodnutí o udělení ceny.

"Rád bych také něco řekl o nedávném zabití jednoho z letošních finalistů, pana Arnolda Joaquína Morazána Eraza, člena guapinolské enviromentální skupiny, která bojuje proti železnému dolu v Hondurasu. Je nezbytné, aby bylo započato důvěryhodné, nezávislé a okamžité vyšetřování případu a aby byli pachatelé hnáni k zodpovědnosti," dodal.

Protest proti brutálnímu režimu

Demokratická opozice v Bělorusku je reprezentována Koordinační radou, iniciativou odvážných žen stejně jako předních postav politiky a občanské společnosti.

Bělorusko se nachází v politické krizi už od sporných prezidentských voleb z 9. srpna, které vedly k povstání proti autoritářskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi a k následnému brutálnímu útoku na demonstranty ze strany režimu.

Předávací ceremoniál se bude konat 16. prosince.

Sacharovova cena za svobodu myšlení, pojmenovaná po sovětském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi, byla založena Evropským parlamentem v prosinci 1988. Oceňuje osoby a organizace zasazující se za lidská práva a svobody.

*Úvodní foto: Homoatrox (CC BY-SA 3.0)

Autor: Tisková zpráva Evropského parlamentu (zkráceno)

Související články