Pacienti, kteří prodělali covid-19, trpí výpadky paměti

22. 10. 2020 – 12:52 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Pacienti, kteří prodělali covid-19, trpí výpadky paměti
Ilustrace znázorňující hlavní typ buněk v mozku - neurony, které spolu komunikují pomocí nervových vláken - axonů. Jak je ovlivňuje koronavirus? | zdroj: Profimedia

Přibývá indicií, které naznačují, že covid-19 má neblahé důsledky na paměť a koncentraci některých pacientů.

Covid-19 nemusí být jen respirační chorobou. Upozorňuje na to třeba případ lékaře Michaela Reagana, který popisuje deník New York Times.

Varovné signály

Poté, co prodělal nemoc, trpí tento cévní chirurg výpadky paměti. Zapomněl například na vlastní dovolenou v Paříži, na které byl několik týdnů před tím, než se nakazil.

"Dívám se na fotografie z Paříže a snažím se vzpomenout. Vidím, že jsme šli na koncert Madonny, šli jsme k Eiffelově věži, šli jsme do katakomb… Ale nepamatuji si nic, vůbec nic. A nejen to. Nemůžu taky najít správná slova, když chci něco říct," vypověděl doktor Reagan. A k tomu si postěžoval: "Cítím, že když mluvím, zním jako idiot, jako bych byl dementní."

Francouzská studie, zveřejněná v biomedicínském archivu PubMed Central, uvádí, že až třetina pacientů hospitalizovaných s covidem si stěžuje na výpadky paměti a na potíže s koncentrací – a to déle než měsíc poté, co zákeřnou nemoc překonali. To může, byť také nemusí, znamenat, že stejné problémy mohou tito lidé mít za rok nebo třeba za pět let.

A nedávná studie, která zahrnula 509 pacientů v Chicagu, naznačuje, že neurologické problémy tam mělo 82 procent lidí hospitalizovaných s covidem.

Co víc, neurologické problémy už byly zaznamenány také u těch, u kterých měl covid mírný průběh a kteří ho vyleželi doma. A těch je několikanásobně víc.

Zatím není důvod k panice, tyto projevy však není možné zlehčovat.

Příčina neznámá

Důvod, proč covid postihuje mozek, není dosud znám. Covid je nový a lékaři zatím mají plné ruce práce s tím, aby u pacientů zabránili poškození plic a oběhového systému a udrželi je naživu.

Post-covidový syndrom by však nebyl něčím úplně novým. Jiné virózy, včetně chřipky, mohou například způsobovat zánětlivou neuropatii známou jako Guillainův–Barrého syndrom, vyvolávající třeba paralýzu – avšak pouze v naprosto  výjimečných případech.

Nakolik budou neurologické problémy u covidu závažné, se zatím nedá odhadovat. Indicie o tom, že je mají mnozí pacienti dlouho od prvotní infekce, nicméně varují. A čím více lidí se během epidemie nakazí, tím větší bude podíl těch, kteří si můžou nést trvalejší následky.

Zdroje:
The New York Times, PubMed Central

Nejnovější články