Hlavní obsah

T-Mobile spustí v listopadu 5G internet, bude i v metru

Novinky, Miloslav Fišer

Po O2 a Vodafonu nabídne svým zákazníkům moderní 5G internet také T-Mobile. Magentový operátor spustí hned zkraje listopadu mobilní sítě páté generace v Praze a Brně, vedle širších center obou metropolí pokryje signálem 5G také část pražského metra. Do konce roku navíc slibuje T-Mobile pokrytí čtvrtiny populace obou zmiňovaných měst.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

5G internet od T-Mobilu budou moci lidé využívat od 1. listopadu. Příjem rychlejšího a modernějšího mobilního standardu není nijak zpoplatněn, přijímat jej mohou lidé, kteří vlastní 5G mobilní zařízení a SIM kartu podporující LTE.

„Pátá generace mobilních sítí pro nás představuje velký závazek. Nový technologický standard je naprosto nezbytný pro rozvoj gigabitové společnosti, který je jedním ze strategických pilířů společnosti T-Mobile,“ prohlásil José Perdomo Lorenzo, generální ředitel T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom.

Vodafone jako jeden z prvních operátorů pokryl pražské metro 5G signálem

Mobil

Zdůraznil přitom, že potenciál 5G technologií je obrovský. „Chceme lidem v naší zemi poskytnout všechny dostupné možnosti, které 5G nabízí. Právě proto přistupujeme k budování sítě velmi zodpovědně a pečlivě s cílem dlouhodobě rozvíjet 5G technologie a služby,“ doplnil Lorenzo.

T-Mobile se chlubí i tím, že spustí v centrech dvou nejlidnatějších měst v zemi zatím nejširší 5G pokrytí. Na začátku listopadu se o provoz mobilní sítě páté generace postará 180 vysílačů. Jejich počet vzroste do konce roku na 335 základnových stanic.

Zákazníci budou moci 5G připojení využívat od 1. listopadu také v sedmi stanicích pražského metra na trase C, Roztyly, Chodov, Háje, Kačerov, Budějovická, Pankrác a Pražského povstání. Počátkem prosince již bude pokryto třicet stanic na všech trasách a do konce roku pak přibyde dalších pět.

5G internet je v Praze a Kolíně, O2 spustilo komerční provoz

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám