Hlavní obsah

Nová opatření by schodek zvýšit neměla, do půlbilionu se vejdou

Právo, Martin Procházka

I přes nová opatření vlády, která od čtvrtka nejméně do 3. listopadu zavřou velkou část obchodů a služeb, za což hodlá stát postiženým provozům poskytnout kompenzace, by se mělo letošní hospodaření státu „vejít“ do již schváleného schodku 500 miliard korun. Shodli se na tom ekonomové oslovení Právem.

Foto: ČTK

Tisková konference po jednání vlády

Článek

„V přepychovém deficitu naštěstí zbyl více než stomiliardový prostor i na kompenzaci podzimního lockdownu, který nyní začíná,“ sdělil Právu analytik společnosti Natland Petr Bartoň. Reálná potřeba navýšení výdajů bude podle něho pravděpodobně menší než na jaře, protože spousta státních programů stále ještě běží. „Stát by proto měl udržet schodek ve schválené výši do 500 miliard,“ dodal.

Schillerová: Deficit může být ještě vyšší

Domácí

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda odhaduje, že schodek za letošek nyní může dosáhnout až 450 miliard korun. „Záleží ale na tom, jak závažné budou ekonomické do­pady pandemie v listopadu a v prosinci. Situace se zatím stále zhoršuje, přičemž druhá vlna má kulminovat v půli listopadu,“ upozornil.

Opatrný je, co se týče dodržení schodku, hlavní ekonom banky Creditas Dominik Stroukal. „Poslední návrh na 500 mi­liard byl schválen s rezervou, bez druhé vlny bychom se vešli do 400 miliard korun. Pokud by současná opatření dopadla na rozpočet stejně jako v první vlně, celkový schodek se může do 500 miliard vejít, možná ho mírně převýšit,“ sdělil Právu Stroukal.

Deficit už letos navyšovali třikrát

S navýšením schodku zatím nepočítá ani resort financí. „Ministerstvo financí v této chvíli nepředpokládá, že by bylo nutné reagovat další novelou zákona o státním rozpočtu na letošní rok,“ prohlásil mluvčí resortu Michal Žurovec.

Nenasytný stát: Schodek rozpočtu se prohloubil už na závratných 253 miliard

Ekonomika

Vláda už přitom letos loni schválený schodek letošního rozpočtu ve výši 40 miliard korun navyšovala třikrát. Nejprve v březnu na 200 miliard, pak na v druhé polovině dubna na 300 miliard a zatím naposledy v červenci na 500 mi­liard korun.

Ministerstvo financí chce schodek financovat emisí dluhopisů a zatím se mu to velmi daří. Zájem investorů byl obvykle i několikanásobně vyšší než nabízené množství cenných papírů. Bylo tomu tak i ve středu.

Propad bude vyšší

„Ve středeční aukci ministerstvo financí prodalo státní dluhopisy v objemu osm miliard korun, zatímco investoři poptávali 25,1 miliardy. Aktuálně má tak vláda podle našich výpočtů finance na pokrytí deficitu státního rozpočtu ve výši zhruba 410 miliard korun,“ sdělil Právu František Táborský z Komerční banky.

Ten prozatím náklady současných opatření vlády odhaduje na 20 až 30 miliard korun, tento účet ale podle něj nemusí být konečný.

Zakoupené vstupenky poslanci zmrazili na dva roky. Pořadatelé nemusí vracet peníze

Domácí

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák ve středu uvedl, že kvůli dalším opatřením může česká ekonomika letos klesnout až o 10 až 12 procent místo osmi procent, které svaz předpovídal ještě před měsícem. „Záleží ale, jak dlouho budou opatření nakonec trvat, v jakém rozsahu či jak se celkovou situaci podaří stabilizovat,“ podotkl Hanák.

Reklama

Výběr článků

Načítám