Dvanáct tisíc, třináct tisíc... bitcoin skáče na roční maxima. Překročil Rubikon, tvrdí investor

Kryptospekulanti si krátí čekání na údajně nevyhnutelné prolomení historického maxima i pomocí tematické módy.

Kryptospekulanti si krátí čekání na údajně nevyhnutelné prolomení historického maxima i pomocí tematické módy. Zdroj: Jan Vávra

Nejrozšířenější kryptoměna vyšplhala v rozmezí dvou dnů nejprve nad dvanáct a posléze nad třináct tisíc dolarů za digitální minci. V noci na čtvrtek dosáhl bitcoin hodnoty 13 200 dolarů, nejvyšší od loňského července. Pak však o několik stovek dolarů oslabil. Po jarním „kryptomasakru“ začínají věřit v budoucnost virtuálních měn i některé zavedené firmy.

Ještě silněji než bitcoin však posílil litecoin, a to o patnáct procent na 56 dolarů. Trh tak podle analytiků reaguje na oznámení služby PayPal, která umožní  uživatelům nejen obchodovat s digitálními mincemi, ale také jimi platit, tedy je automaticky převádět na standardní měny.

„Tak tohle je zpráva roku. Překročili jsme Rubikon,“ napsal na Twitteru zakladatel kryptoměnového investičního fondu Galaxy Digital Michael Novogratz s tím, že pozadu by při rozšiřování nabídky služeb nemusely zůstat ani velké banky. PayPal má po světě 346 milionů aktivních účtů a ve druhém čtvrtletní zpracoval platby za 222 miliard dolarů, zhruba 5,1 bilionu korun.

Skeptici ale upozorňují, že novinka, kterou ohlásil PayPal, nebude mít pro kryptoměnový byznys takový přínos, jak by se mohloo na první pohled zdát. Kdo si přes tuto službu nakoupí digitální mince, nebude si je moci přesunout do virtuální peněženky, stejně jako nahrát si na paypalový účet vlastní bitcoiny pořízené jinde.

Agentura Bloomberg připomíná, že důvěru v nejrozšířenější kryptoměnu v poslední době posílil nejen PayPal, ale i na burzách zalistované společnosti, jako jsou MicroStrategy zaměřená na byznysovou analytiku či fintechová Square. Obě se rozhodly přesunout část finančních rezerv právě do kryptoměn, mimo jiné v důsledku obav z inflace.

Po jarním kryptomasakru, kdy se bitcoin propadl až ke třem tisícům dolarů za minci, se i proto letošní rok vyvíjí příznivě. Od ledna posílil o 75 procent, i když za historickým rekordem v podobě dvaceti tisíc dolarů z prosince 2017 výrazně zaostává.

Nehledě na cenové výkyvy bitcoinu, jeho fungování už inspirovalo řadu zavedených institucí. Mnoho centrálních bank se vyjádřilo, že chce vyvinout digitální verze svých měn. Sociální síť Facebook za podpory dalších firem zahájila loni projekt vlastní kryptoměny Libra. PayPal byl zakládajícím členem projektu, po několika měsících ho však opustil.

Aktuální cena bitcoinu: