OBRAZEM: Halu v Letňanech plní lůžka a zdravotnické vybavení. Záložní nemocnice bude připravena v neděli

V hale letňanského výstaviště v těchto dnech vzniká záložní zdravotnické zařízení pro pacienty s covidem-19. Armáda začala s převozem lůžek a dalšího vybavení již v pondělí, podle ředitele Agentury vojenského zdravotnictví Ladislava Šlechty by měla být nemocnice připravena k činnosti v neděli 25. října v 16.00.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transport armádní techniky vyrazil do metropole poprvé v pondělí, kdy začali vojáci nakládat dvě polní nemocnice. Podle mluvčí generálního štábu Armády ČR Magdaleny Dvořákové budou z Agentury vojenského zdravotnictví v Hradci Králové jezdit konvoje vozidel polní nemocnice o velikosti od deseti do dvaceti vozidel až do pátku. V kolonách budou nákladní vozy s nakládacím zařízením, sanity, autobusy nebo osobní vozidla.

Vojáci do Prahy převezou deset intenzivních a 80 standardních lůžek, operační sál, jednotky intenzivní péče, laboratoře a rentgeny, součástí je i deset ventilačních stanic jednotek intenzivní péče. V kontejnerech jsou také zdravotnické přístroje, nábytek a další vybavení.

Na vybavení záložní nemocnice se bude podílet i Správa státních hmotných rezerv, která dodá přes 300 lůžek. Armáda má k dispozici asi 200 zdravotníků a dalších 60 lidí na technické zajištění. Vzhledem k velikosti nemocnice v ní bude muset vedle vojenského být i civilní personál, uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) bude polní nemocnice v Letňanech záložní a nemusí být využita. Věří, že budou stačit navýšené kapacity kamenných nemocnic. Polní nemocnice by v nejhorších scénářích byla určena pro péči o pacienty s méně závažným průběhem.

Michaela Danelová, tzr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme