Zlín: Zastupitelé schválili záměr na přijetí úvěru k realizaci strategických staveb

22.10.2020 17:39

Rekonstrukce Velkého kina či tržiště nebo také výstavba obchvatu Zálešné a Prštenské příčky. To jsou jen některé z velkých strategických a finančně náročných staveb, které chce město Zlín v nejbližších letech realizovat a kvůli kterým tak radní a následně i zastupitelé na posledním zasedání zastupitelstva schválili, zatím jen záměr, na čerpání bankovního úvěru v maximální výši půl miliardy korun.

Zlín: Zastupitelé schválili záměr na přijetí úvěru k realizaci strategických staveb
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„I přes pokles příjmů a nepříznivou situaci ve výběru daní jsme přesvědčeni, že tyto zásadní projekty je nutné realizovat a že je město v takové ekonomické kondici, že si podobnou výši úvěru můžeme dovolit. Dlouhodobý úvěr by byl na dobu dvaceti let s možností předčasného splacení,“ uvedl Bedřich Landsfeld, náměstek primátora zodpovědný za ekonomiku města, který je také pověřen vyjednáváním s bankovními subjekty. Úvěr by mohl být čerpán v letech 2021 – 2024.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí

Z úvěru by mohly být spolufinancovány i další, neméně důležité, dopravní stavby na území města jako například přestavba křižovatek Vodní x Bartošova či rekonstrukce tržiště. K zahájení těchto staveb by mělo dojít už v příštím roce.

„Zmíněné stavby a rekonstrukce se budou muset udělat, ať už bude koalice na radnici v jakémkoli složení. Řadu projektů zahájíme v tomto volebním období, zbytek peněz se může vyčerpat i později,“ doplnil primátor města Jiří Korec.

Město Zlín hospodaří s ročním rozpočtem ve výši cca 1,6 miliardy korun, nicméně letos je očekáván pokles příjmů. V současné době eviduje město, v rámci svých tří úvěrů, závazky vůči bankám ve výši 280 milionů. Pravidelné roční splátky činí 64,8 milionů korun. Město Zlín si také nechalo zpracovat střednědobý výhled rozpočtu města s finanční analýzou a ratingem. Hodnocení provedl nezávislý ekonom se specializací na veřejnou správu. Ze závěru finanční analýzy vyplývá, že finanční zdraví města Zlína je hodnoceno nejvyšší možnou známkou A+A+.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…