Královská etapa Giro d´Italia brala dech. Rohan Dennis (Ineos Grenadiers) rozpoutal na Stelviu peklo a dostal do úzkých nejenom růžového Joaa Almeidu (Deceuninck - Quick-Step), ale také Wilca Keldermana (Sunweb) a především díky němu mají Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) a Jai Hindley (Sunweb) šanci celé Giro vyhrát. 

Etapu vyhrál Jai Hindley, který ve spurtu porazil Geoghana Harta a posunul se na druhé místo celkového pořadí. Kelderman ztratil 2:18 a Joao Almeida 4:51. Kelderman je novým lídrem závodu s náskokem pouhých 12 sekund. Třetí Geoghegan Hart ztrácí 15 sekund. 

Dennis zazářil na Stelviu 

207 kilometrů dlouhá etapa byla jednou z posledních možností něco udělat s celkovým pořadím, což si dobře uvědomoval Sunweb. Německý celek vedl hlavní pole po většinu etapu a rozjel vysoké tempo ve 27 kilometrů dlouhém výjezdu na Stelvio. Už 50 kilometrů před cílem to odnesl Domenico Pozzovivo (NTT), první z lídrů na celkové pořadí. Ale následovali další. Problémy měli Almeida a Rafal Majka (BORA  - hansgrohe). 

Rohan Dennis na čele skupiny nasadil takové tempo, že favorité odpadali jeden po druhém. 47 kilometrů před cílem odpadl Jakob Fuglsang (Astana) a Vincenzo Nibali (Trek - Segafredo) a bylo definitivně rozhodnuto o tom, že italský veterán třetí celkové vítězství nepřidá.

"Na gumě" byl také Kelderman a brzy odpadl. Sunweb se rozhodl nechat Hindleymu volnost a Kelderman zůstal sám. Celé stoupání udával tempo Dennis a postupně najížděl čím dál víc času na všechny soupeře. Na vrcholu ztrácel Wilco Kelderman 46 sekund na vedoucí trojici. 1:38 ztráceli Pello Bilbao (Bahrain - McLaren) a Fuglsang. Za nimi jel sám Nibali a Almeidova skupina ztrácel 3:45. Bylo zřejmé, že mladý Portugalec dnes o růžový trikot přijde. 

Proklaté zipy

Na vrcholu Stelvia nebyly zrovna ideální cyklistické podmínky. Silnice byla suchá, ale pouze několik stupňů nad nulou vyžadovalo dobré oblečení. Jai Hindley při oblékání bundy málem spadl a nepodařilo se mu ji zapnout. Stejný problém měl Kelderman, proto se vlajícího dresu zbavil uprostřed sjezdu. 

Nejspíš to nebylo dobré rozhodnutí, protože na rovině před cílovým výjezdem na Laghi di Cancano sotva točil nohama. Během pár kilometrů ztratil další minutu a dostali se před něj Bilbao a Fuglsang. Dokázal se však rozjet a postupně přestal ztrácet. 

Kelderman se nevzdal

Vpředu zbyli pouze Geoghegan Hart a Hindley. Australan logicky nestřídal, ale ani neútočil. O etapě se tak rozhodlo až ve spurtu. Hindley měl více sil a získal své první vítězství v etapě Grand Tour. Bilbao se mezitím zbavi Fuglsanga a dojel se ztrátou 46 sekund. Zkušený Dán dokončil s odstupem 1:25. Wilco Kelderman se nevzdal, vydal ze sebe vše a eliminoval ztrátu na 2:18. 

Joao Almeida a Vincenzo Nibali dojeli se ztrátou 4:51 a Portugalec se musel rozloučit s růžovým dresem. V celkovém pořadí se tak vše změnilo. K celkovému vítězství mají blízko hned tři závodníci a do cíle zbývá jedna rovinatá, jedna horská etapa a závěrečná časovka na 15 kilometrů v Miláně.