Komárek o Fridrichové: Ať si promítne, jak sama občas mluví o svých kolezích a řediteli ČT. Debil? Padají asi horší slova!

22.10.2020 17:46

ROZHOVOR Koronavirus přesahuje schopnosti premiéra Andreje Babiše. Neví, co dělat, neumí reagovat, je to vidět na komunikaci vlády, která je zmatená, nejednotná a rozpačitá. Tak hodnotí současnou situaci novinář, komentátor, spisovatel a bývalý politik za hnutí ANO Martin Komárek. Kromě toho nedůvěřuje politikům, že vědí, co dělají, a přidal několik příkladů. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se jako dlouholetý novinář vyjádřil i k odvysílání ostrého výroku ministryně Jany Maláčové v pořadu 168 hodin mimo kamery a také k výrokům prezidenta Miloše Zemana, o němž napsal knihu.

Komárek o Fridrichové: Ať si promítne, jak sama občas mluví o svých kolezích a řediteli ČT. Debil? Padají asi horší slova!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Česká republika se znovu dostala do takzvaného lockdownu. Stejně jako na jaře budou otevřené jen obchody se základními potravinami a potřebami, drogerie a lékárny. Kromě zákeřného koronaviru, komu vděčíme za současnou velmi nepříznivou situaci?

Vláda měla v každém případě zareagovat dříve. Určitě bylo správné, co navrhoval Adam Vojtěch (bývalý ministr zdravotnictví, pozn. red.), to znamená zavedení roušek ve vnitřních prostorách od prvního září, což mu přehnaně řečeno – ale výstižně – zatrhl Andrej Babiš. A i další opatření přicházela se zpožděním, zmateně a hlavně vláda si nedokázala získat důvěru veřejnosti a část lidí ta opatření nedodržovala.

Myslíte si, že to, že si nedokázala získat důvěru části veřejnosti, ukazuje i poslední průzkum Kantar CZ, podle kterého podpora hnutí ANO výrazně poklesla?

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí
Určitě je to důsledek jednání vlády od začátku září.

Když jsem se vás ptala na kolotoče vlády ohledně opatření v srpnu a v září, řekl jste mi: „Domnívám se, že je to typická reakce Andreje Babiše. Andrej Babiš má obrovská tykadla na to, co vnímá veřejnost, a nenazval bych to populismem. Jsou to velká politická tykadla, a jakmile nařízení o tom, že roušky budou prakticky všude, vešlo v platnost, vycítil, že drtivé většině obyvatelstva se to nelíbí, a tak nasadil zpátečku.“ Jak tykadla premiéra Andreje Babiše fungují nyní?

Myslím, že Andrej Babiš je poprvé za svou politickou kariéru opravdu, řečeno slovensky, v pomykově (slovenský výraz pro bezradnou situaci, pozn. red.). Neví, co dělat, neumí reagovat, je to vidět na komunikaci vlády, která je zmatená, nejednotná a rozpačitá. Andrej Babiš je člověk, který reaguje rychle, rychle se učí, ale tahle zkušenost s koronavirem je něco, co přesahuje jeho schopnosti.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula prohlásil, že vláda ví, co dělá. Věříte, že má vláda situaci v zemi pod kontrolu a ví, co dělá?

Anketa

Souhlasíte s nařízením nosit roušky venku?

57%
43%
hlasovalo: 15305 lidí
Já tomu nemohu věřit a doložím to prohlášeními samotných členů vlády od září: žádná plošná opatření už nebudou. Lockdown nikdy nebude. Žáci se vrátí do škol 2. listopadu zcela určitě. Jsou to prohlášení někoho, kdo ví, co se na něj řítí, kdo ví, co dělá? Nejsou.

Rovněž jste uvedl, že je dobré se vžít do pozice lidí, kteří o těchto věcech rozhodovali a dostávali informace dvojího druhu. Na tom, jak se bude situace vyvíjet, se v létě neshodovali ani odborníci, ale varování tady byla. Nastala nějaká změna k lepšímu po výměně na postu ministra zdravotnictví, tedy Prymula za Adama Vojtěcha?

Určitě ne. Kdybych se vrátil ke své roli humoristy ironika, tak bych řekl: jen v tom, že Adam Vojtěch byl hezčí a lépe zpíval.

Byli to nakonec typicky Češi, kdo se této výměny a zákazu zpívání ihned chytili a internet zaplavily různé vtipy na toto téma.

Určitě je to namístě, ale tím nechci zpochybnit erudici profesora Prymuly. Pravdou ale je, že opatření, která navrhl a která realizovala vláda, nezabrala a místo aby byl zaveden lockdown hned, je zaveden po měsíci váhání čili ekonomické ztráty budou ještě daleko větší, než kdyby byl zaveden ihned.

Vyčkávání s lockdownem tedy České republice uškodilo?

Zcela jistě, protože když zavedete polovičatá opatření, která nemají absolutně žádný efekt, kdy počty nakažených raketově rostou – o což tolik nejde, ale jde o to, že rostou raketově těžké případy –, tak když zavedete něco, co nefunguje a musíte to nahradit něčím drsným, co snad bude fungovat, poškodíte se po všech stránkách.

Tím, kdo je nakažený, nejsou už jen zdravotníci a veřejnost, ale nákaza se dostala i mezi politiky. Prokázala se i u ministra vnitra Jana Hamáčka poté, co jednal s ministrem zemědělství. Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová navrhovala, aby vláda jednala on-line, aby se nákaza nerozšířila po Sněmovně. To se zase nelíbilo Václavu Klausovi mladšímu z Trikolóry, podle něhož do práce chodit musejí, protože jde o jejich úlohu. Jak to vidíte vy? Měla by se i vláda uzavřít, přesunout se domů a jednat on-line?

Zcela jistě. Všichni, kdo mohou, koneckonců i na doporučení vlády, slyšeli jsme to z úst ministra Prymuly, mají být na home office. Vláda může být na home office, vláda klidně může fungovat přes Skype nebo jinou technologii, není v tom sebemenší problém. Vláda by určitě měla jít příkladem a dát si aspoň čtrnáctidenní home office.

Proč si myslíte, že veřejnost už nemá k opatřením takový respekt, jako měla na jaře? Dochází ke zlehčování roušek, koronaviru celkově i výrokům vlády směrem k veřejnosti, že se chová nezodpovědně...

Já vidím tři hlavní důvody. První je příliš rychlé rozvolnění, touha lidí už to mít za sebou a neochota smířit se s drsnou realitou, že to přichází znovu a je to ještě horší.

Druhá je tragická komunikace vlády, o které jsme již mluvili, to znamená nejasná opatření, nejasná vyjádření, změny názorů a postojů, a potom opatření, která byla slibována, že už nepřijdou.

A třetí věc, a to je mi velice líto, jsou nepříliš zodpovědná prohlášení různých autorit různého typu na sociálních sítích i ve sdělovacích prostředcích a tato vyjádření nemoc skutečně zlehčují a podceňují její nebezpečí. Samozřejmě lidé jsou náchylní a je pochopitelné, že věří autoritám, že něco takového říkají. Ale to, co říkají – při vší úctě k lidem, kteří to říkají, a některé znám a mám je rád – jsou prostě lži a hoaxy a je to velice nebezpečné a škodlivé.

Jak jako novinář vidíte tolik diskutované odvysílání slov ministryně sociálních věcí Jany Maláčové "mimo kameru" v pořadu 168 hodin, kde premiéra nazvala v podstatě viníkem krize a debilem? Strhla se diskuse, zda jde o veřejný zájem, jak tvrdí moderátorka České televize Nora Fridrichová, anebo bulvár.

Je to bulvár, nepochybně je to bulvár. Ať si Nora Fridrichová, při vší úctě k ní, promítne, jak občas mluví o svých kolezích, o svém generálním řediteli, a nechci jí sahat do svědomí, ale jsem si naprosto jistý, že tam padají ještě tvrdší slova, než je debil. A kdyby jí u toho někdo natočil, nebylo by jí to příjemné. Já jsem byl v politice, politika je velice drsné zaměstnání a lidé si tam často ulevují ostrými výrazy. Sám premiér o mně mluvil v nějakém neodvysílaném, či odvysílaném záznamu sprostě. Ministryně Maláčová, a já to naprosto chápu, protože čeština se vůbec zdrsňuje, vulgarizuje, a pokud člověk mluví soukromě – a Maláčová si myslela, že mluví soukromě –, tak často nejde pro silnější slovo daleko. Takže kdybych o tom mohl rozhodovat, v žádném případě bych to nevysílal.

Rozdíl je v tom, že Nora Fridrichová na rozdíl od Jany Maláčové není ministryní a političkou volenou lidmi. Další věcí je veřejný zájem, který podle Fridrichové tkví v tom, že Maláčová označila Babiše za viníka krize, nehledě na to, že je pravidlem, že pokud politik mluví s novinářem a není to vyloženě off record, novinář to může použít. Jak vnímáte tyto argumenty?

Novinář může a nemusí. Já neříkám, že ministryně Maláčová neudělala chybu, a ta otázka tak nezněla. Odpovídal jsem, zda to mělo být odvysílané. Ministryně nebyla ostražitá, mluvila zbytečně hrubě, o tom není sebemenšího sporu, ale já tvrdím, že to přesto nemělo být odvysíláno. Česká televize měla být schopná a ochotná posoudit lidskou situaci takovou, jaká byla. Ano, Nora Fridrichová není volená, ale má velkou odpovědnost, velkou moc, velký vliv a je také člověk jako ministryně Maláčová.

Poslední, na co se chci zeptat, jsou výroky prezidenta Miloše Zemana, o němž jste napsal knihu. Svým způsobem ho znáte, a to už dlouhou dobu. Jak vnímáte jeho přístup a jeho výroky k celé situaci, ať už jsou to hladoví umělci, doporučení ke čtení a vzdělávání místo návštěvy nočních klubů, nebo podnikatelé, kteří se prosejí v tom, kdo je schopný a kdo schopný není. Jak je vnímáte?

Byly to zcela nevhodné vtipy ve zcela nevhodnou dobu, ale na obranu Miloše Zemana je třeba říci, že alespoň pro mě je do značné části smazal svojí poslední řečí, kdy vyzval veřejnost k tomu, aby respektovala všechna pravidla. Ta řeč byla brilantní.

Podle vás si napravil reputaci?

Pro mě hodně. Už jsem to od něj nečekal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …