Nebojte se chodit na preventivní prohlídky, covid pozitivního na chodbě nepotkáte, vyzývá šéf Bulovky

V Česku dál rekordně přibývá nakažených, hospitalizovaných, pacientů ve vážném stavu i obětí. Největší nápor čeká zdravotnictví kolem 11. listopadu, i proto už armáda buduje polní nemocnici v pražských Letňanech. „Je to racionální tah. Ústav zdravotnických informací a statistiky varuje, že celorepublikově je velká šance, že dojdou lůžka v nemocnicích – musíme se na to připravit,“ říká ředitel Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček

Ředitel Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček | Foto: Jessica Petrů | Zdroj: Český rozhlas

Jeho nemocnice prý dokáže pro covidové pacienty vyčlenit na dvě stovky standardních lůžek a 41 lůžek na jednotkách intenzivní péče, kde je možnost mechanické plicní ventilace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor

„S růstem nakažených roste - s určitým zpožděním - i počet hospitalizovaných. Začátkem října jsme měli 42 hospitalizovaných s covidem, nyní jich máme 76. Počet lidí na ventilátorech je zatím stabilní, je jich asi 13 a nepřibývá jich,“ upřesňuje ředitel ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Navýšit kapacitu lůžek intenzivní péče ale není snadné, limitujícím faktorem jsou zejména počty personálu a jeho odbornost, nikoli materiální nedostatek. „Plicních ventilátorů máme více, než jsme schopni obsloužit,“ podotýká.

Kvaček připouští, že v některých českých nemocnicích zůstávají pacienti, kteří by v nich být nemuseli, například proto, že se nemohou vrátit do domova pro seniory. Na Bulovce se prý ale snaží zachovat si volné kapacity pro případ rychlého nárůstu případů.

V tomto ohledu má také pomoci právě letňanská nemocnice, kam by mohli být k doléčení umísťováni pacienti, kteří už mají za sebou nejakutnější fázi nemoci. „Nejintenzivnější lůžka se tam také budují pro případ, kdyby se něčí stav prudce zhoršil. Počítáme nyní s deseti,“ uvádí.

A varuje: „Druhá vlna, která nyní kulminuje, samozřejmě odejde. Může ale přijít třetí, čtvrtá. Je stále otázka, jak je to s imunitou, takže na očkování čeká celý svět. Je to jedna z možných cest ven.“

Nebojte se prevence

Kvůli koronaviru museli v Nemocnici Na Bulovce drasticky omezit provoz některých oddělení. „ARO je už dnes z velké části transformováno pro covid a předěláváme i urgentní příjem, který standardně přebírá úrazy. Nyní je řeší traumatologická ambulance,“ popisuje.

PŘEHLEDNĚ: Na chalupu jen ve dvou nebo s rodinou. Podívejte se, jaká opatření nařídila vláda

Číst článek

Pro umístění pacientů s covidem bylo rovněž transformováno oddělení následné péče a kožní. Došlo tak k vyčlenění celého jednoho pavilonu, a totéž čeká i ortopedii. Kvaček zároveň ubezpečuje, že onkologie a porodního oddělení se změny nedotknou.

Současně vyzývá lidi, aby dále chodili na preventivní prohlídky, včetně zejména těch onkologických. „Jsme pavilonová nemocnice. Pokud k nám jdete na onkologickou prevenci, tak nepotkáte pacienta s covidem – jdete do úplně jiné budovy,“ zdůrazňuje Kvaček.

„Nesmí dojít k zanedbání péče o vážné stavy jen proto, že se člověk bojí, aby se nenakazil. V nemocnici je vše striktně odděleno a není důvod se obávat,“ dodává ředitel Nemocnice na Bulovce.

Jan Bumba, Michael Erhart Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme