Hlavní obsah

Prémiové fotoaparáty a pokročilá výbava. Huawei ukázal vyzyvatele iPhonů

Novinky, huj

Již více než rok jsou uvaleny americké sankce na společnost Huawei. Nevypadá to však, že by to tento čínský podnik nějak brzdilo. Ve čtvrtek se totiž Huawei pochlubil novou vlajkovou lodí, která je přehlídkou pokročilých technologií. Nechybí ani prémiové fotoaparáty, které jsou poznávacím znamením modelů tohoto výrobce již několik let. Novinka bude konkurovat mimo jiné i nejnovějším iPhonům od Applu.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 40 Pro

Článek

Novinka zvaná Mate 40 Pro přímo navazuje na loňský top model Mate 30 Pro, překonává jej snad ve všech ohledech. Vlajková loď obsahuje integrovaný čipset 5G SoC, Ultra Vision Cine fotoaparát a ikonický Space Ring Design. Ten upoutá hned, jak se podíváte na zadní stranu přístroje.

Design přístroje působí velmi moderně, což je dáno tzv. vodopádovým efektem hran. Dotyková obrazovka se přes ně přehnula až o 88°. Zakřivená obrazovka nabízí úhlopříčku 6,8 palce a rozlišení 2772 x 1344 obrazových bodů. Jde mimochodem o OLED panel s věrným barevným podáním, který nabízí 90Hz obnovovací frekvenci.

V levém horním rohu obrazovky se nachází v protáhlém průstřelu dvojitá optika, jde o kombinaci 13Mpx selfie kamery a 3D senzoru, který se stará o bezpečné odemykání zařízení prostřednictvím technologie na rozeznávání obličejů. Čtečka otisků prstů je pak zabudována přímo do displeje.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 40 Pro

Fotoaparáty pod taktovkou společnosti Leica

Na zadní straně, která je mimochodem stejně jako ta přední skleněná, pak nalezneme hned čtyři objektivy. Jsou elegantně ukryty v černém kruhu, na jejich vývoji se opět podílela známá fotografická firma Leica.

Konkrétně má telefon k dispozici hlavní 50megapixelovou kameru, která staví na senzoru o velikosti 1/1,28 palce. Objektiv s ohniskem 23 mm nabízí velmi dobrou světelnost f1.9, což by mělo přijít vhod například při focení ve špatných světelných podmínkách. Nechybí ani optická stabilizace OIS.

Systémem OIS je mimochodem vybaven také periskopický pětinásobný optický zoom s rozlišením 12 MPx. Ohnisková vzdálenost u něj činí 12 mm a světelnost f3.4. Třetím v pořadí je širokoúhlá kamera s rozlišením 20 MPx a světelností f1.8.

Čtvrtý objektiv na zadní straně není určen sám o sobě k focení, jde o pomocnou optiku pro laserové zaostřování (AF).

Nejdražší smartphone v Česku si stále drží vysokou cenovku

Mobil

Navzdory elegantní konstrukci je Mate 40 Pro poměrně odolným zařízením, splňuje certifikaci IP68. Nevadí mu tedy voda ani prach. Barevných variant bude existovat celá řada, pro Evropu je nicméně určena pouze černá a perleťově stříbrná.

Praktické je, že je přístroj možné ovládat klidně i bezdotykově prostřednictvím funkce zvané Chytrá gesta. Stačí jednoduše najet rukou nad telefon, čímž se uvede do chodu.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 40 Pro

Srdcem nové vlajkové lodi je procesor Kirin 9000 5G, který by měl být ekvivalentem těch nejlepších Snapdragonů. Vyráběn je pokročilou 5nm technologií, díky které by měl být velmi výkonný i při zachování nízké spotřeby, respektive dlouhé výdrže baterie. Ta má mimochodem kapacitu 4400 mAh. V Česku bude dostupná varianta s 8GB pamětí a 256GB úložištěm.

Vlastní operační systém příští rok

Mate 40 Pro běží na Androidu 10 s nadstavbou EMUI 11. Kvůli americkým sankcím ale nemá přístup k některým službám Googlu, vše potřebné ale nahrazuje službou HMS (Huawei Mobile Services) a obchodem s aplikacemi AppGallery.

Huawei dokonce nabízí i vlastní mapy a navigaci Petal Maps, která staví na datech od TomTomu.

Není bez zajímavosti, že nová vlajková loď by měla být prvním mobilním telefonem, který bude schopen pracovat s novým operačním systémem Harmony OS. Ten pochází přímo z dílny společnosti Huawei, přejít na něj z Androidu bude možné v průběhu příštího roku.

Mate 40 Pro se bude v Česku prodávat od 11. listopadu za 33 990 Kč. V rámci cashbacku ale případní zájemci budou moci využít třítisícové slevy, k dispozici je pro všechny jedince, kteří telefon objednají v rámci předobjednávek, které startují od pátku.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Fotoaparátům zdatně konkurují chytré telefony

Ještě před pár lety měla digitální kompakt uložený doma v šuplíku takřka každá rodina. Doba ale pokročila a lidé stále častěji používají k pořizování momentek...

Na telefonech Huawei budou aplikace Seznamu

Nabídka aplikací na chytrých telefonech Huawei a Honor se neustále rozrůstá, obchod Huawei AppGallery je tak aktuálně třetí největší na světě – obsluhuje 400...

Výběr článků

Načítám