17. října zemřel ve věku 86 let hudební skladatel Jaroslav Heřman, dvorní autor Doubravanky

22. říjen 2020

Jaroslav Heřman vytvořil a řídil několik kapel. Za jeho bohatý muzikantský život poděkujeme v tomto pořadu. Také oslavíme 75. narozeniny známého zpěváka Jiřího Škváry. Dechovkovinky připravil a slovem provází Zdeněk Voráč.

Jaroslav Heřman se narodil před 86 lety v Hájku u Bavorova. Heligonka se stala jeho oblíbeným nástrojem už když byl malým chlapcem. Později studoval hru na housle v Bavorově a jeho historka, jak sjížděl na futrálu od houslí zasněžené stráně z Bavorova do Blanice, je nesmrtelná, stejně jako vyprávění o chrámovém orchestru, který vedl jeho učitel houslí a se kterým hrál na mších v Bavorově a v Blanici.

Za celý život vytvořil a řídil několik kapel, z těch nejdůležitějších například Městskou dechovou hudbu v Prachaticích nebo Dechovou hudbu mladých LŠU Prachatice. Velkou část svého života věnoval i Tanečnímu orchestru Melodik nebo Dechově hudbě Libínka.

Pro všechny své a mnohé další kapely zaranžoval stovky skladeb a mnohé z jeho hudebních úprav jsou v repertoárech zdejších kapel dodnes.

Věnoval se i skládání vlastních písní a i když ho v posledních letech už trápilo srdce, pořád měl spoustu tvůrčího elánu a hudebních nápadů a práce pro jeho oblíbené kapely – Doubravanku,Veselku, Jižany, Libkovanku nebo Božejáky, jej udržovala v dobré kondici a velmi naplňovala. Desítky jeho skladeb mnozí z vás dobře znají z vysílání rádia i koncertů různých kapel a mnohé již zlidověly.

Spustit audio