Fotbal stále podléhá Berbrovi. Příslušnost k StB bylo jeho perverzní PR, říká expert

Štěpán Filípek

Podle šéfreportéra deníku Sport a fotbalového experta Štěpána Filípka rezignací Romana Berbra podvody v českém fotbale nekončí. Muselo by podle něj dojít k rozbití celých struktur, neboť obviněný Berbr měl mnoho lidí, kteří mu „sloužili“. Uvedl to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Filípek se domnívá, že v kauze bude zahrnuto mnohem více lidí, v současnosti jich je obviněných 20. „Pokud by policie byla důsledná, musely by se objevit desítky dalších lidí,“ tvrdí fotbalový expert. Statisícové částky, se kterými se údajně operovalo ve druhé a třetí lize, prý dříve byly spíše doménou první ligy. „Ale inflace stoupá, tak asi stoupají i částky v nižších soutěžích,“ dodal reportér.

Podle něj je kauza okolo fotbalového funkcionáře Berbra „listopadem 89 českého fotbalu“. „Vyjadřuje to naději lidí z fotbalu, že by se mohlo něco změnit,“ řekl v pořadu K věci. „Nejsem pesimista, ale ani optimista. Aby se něco změnilo, musely by se rozbít celé fotbalové struktury,“ dodal.

Filípek totiž míní, že řada lidí je na Berbra, který měl v českém fotbale velký vliv, stále navázaná. „Bohužel je to politika, lidé, kteří volí, stále podléhají Romanu Berbrovi,“ tvrdí novinář. „Muselo by dojít k obměně na úrovni těch, kteří volí. Berbr má spoustu lidí, kteří mu sloužili a aspirovali na takové malé Berbry. Klíč ke všemu je, aby si řekli, že už ho nepotřebují a ani nechtějí jeho náhradu,“ odhaduje.

Berbrova síla podle něj spočívala mimo jiné v tom, že jeho dominantou byly nižší soutěže, kam média příliš nedohlédnou. „Do vyšší soutěže zase dosáhl skrz rozhodčí,“ míní Filípek. „Někteří jeho koně podle mě postupovali za odměnu až do první ligy. Domnívám se, že ani první liga úplně čistá není, je možné, že přes svou armádu mohl rozhodovat o tom, kdo dostane titul,“ hádá reportér.

Berb byl podle něj „schopným rozhodčím, který byl zároveň schopný všeho. Za minulého režimu byl příslušníkem StB a netajil se tím, prý spíše naopak. „Používal to jako osobní perverzní PR, vzbuzovalo to strach,“ řekl dále novinář. Do skandálu je zapletená i Berbrova partnerka Dagmar Damková, která se podle Filípka stala „nástrojem jeho moci“. „Funkce, které zastávala, de facto vykonával Berbr,“ domnívá se Filípek.

Abnormální situace

Berbr je jednou z 20 obviněných osob v kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí ligy prostřednictvím rozhodčích. Kontroverzní funkcionář, který má coby bývalý rozhodčí velký vliv na sudí i na dění v celém českém fotbale, byl v neděli vzat do vazby. Do ní měl podle dostupných informací zamířit také sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz, rozhodčí Tomáš Grimm a bývalý prvoligový hráč Michal Káník.

Do kauzy je zapojena řada rozhodčích, z nichž někteří působili či působí na listině pro profesionální soutěže. V textu obvinění v aféře figuruje i jméno šéfa sudích Jozefa Chovance, který měl po setkání s Rogozem změnit delegaci rozhodčích na květnové utkání Vyšehradu s Líšní.

„Situace, kterou nyní řešíme, je abnormální. Je to útok na samotnou podstatu fotbalu. Neumím říct, jak to ovlivní obraz českého fotbalu v zahraničí, každopádně zásah v tuzemsku i za hranicemi bude velký,“ uzavřel Malík.

Rozhovor Tomáše Vzorka se Štěpánem Filípkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: