Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bývalá první dáma prezidentkou? Obamová odhalila, proč se do Bílého domu nikdy nevrátí

Autor: Darina Jíchová - 
22. října 2020
22:30

Bývalá první dáma Spojených států Michelle Obamová už několik let patří mezi nejobdivovanější ženy a osobnosti světa. V posledních dvou letech se k ní upíraly naděje Američanů, kteří doufali, že se Obamová zapojí do boje o Bílý dům. Manželka exprezidenta Baracka Obamy ale od počátku tvrdila, že do politiky nechce. Její fanoušky to neodradilo a pokoušeli se z ní udělat kandidátku na viceprezidentku pro Joe Bidena. Demokrat sám přiznal, že by si ji vybral, kdyby o to měla zájem. Obamová v podcastu komika Conana O'Briena odhalila, proč nikdy kandidovat nebude.

Obamová dlouhodobě vévodí žebříčkům o nejoblíbenější ženu USA či světa, podle průzkumu veřejného mínění má ale i velkou šanci, pokud by kandidovala na prezidentku USA. Podle webu Axios by v takovém případě měla 13 bodový náskok před současným prezidentem Donaldem Trumpem. Poslední hypotetický předvolební průzkum vznikl před několika měsíci, těsně před tím, než se Biden stal oficiálním demokratickým kandidátem.

Pokud ne prezidentka, tak viceprezidentka

Následně se Obamová stala favoritkou mezi možnými Bidenovými viceprezidenty, Biden si nakonec vybral senátorku Kamalu Harrisovou. Podle strategické výzkumné firmy Redfield & Wilton Strategies vedou Harrisová a Obamová v anketě o přespříštím prezidentovi USA. Mají velký náskok například před Ivankou Trumpovou či jejím starším bratrem Donaldem juniorem.

Obamová se bojí o soukromí

„Když jsme s Barackem mluvili o tom, co nám v Bílém domě chybělo, byla to anonymita,“ prohlásila Obamová. Právě ztráta soukromí je jedním z hlavních důvodů, proč nechce vstoupit do politiky. „Lidé nepochopí, jak cenná anonymita je, dokud o ni nepřijdou,“ vysvětlila v podcastu někdejší první dáma. Dodala, že miluje interakce s lidmi a zároveň ráda lidi pozoruje v jejich přirozeném prostředí.

„Představte si, že stojíte ve frontě u pokladny v supermarketu a zaslechnete konzervaci někoho před nebo za vámi. Slyšíte, jak komunikují se svými společníky, mnoho se tak o nich dozvíte,“ doplnila, že upřednostňuje, když ona sama někoho může pozorovat, než když je někým pozorovaná ona. Během manželovy prezidentury ale ona i její dcery žily pod neustálým drobnohledem novinářů.

Obama: Ne, Michelle kandidovat nebude

Rozhodnutí neucházet se o post prezidenta nebo jinou politickou funkci také pramení z toho, že Obamová nemá politické zkušenosti. Předchozí zkušenosti v oboru považuje za podstatné, přestože ji mnozí upozorňovali, že nejsou potřeba a že je připravená na jakoukoli politickou roli. „Ne, Michelle by nikdy nekandidovala, ani na prezidentku, ani na jinou pozici,“ řekl už v roce 2016 exprezident Obama.

Toto za poslední čtyři roky mnohokrát zopakovala také Obamová, napsala to i do svého životopisu „Můj příběh“, přesto Američané stále věří, že si to do roku 2024 a dalších voleb rozmyslí.

Video  „Nejhorší v dějinách,“ říká expert o Trumpovi a zmínil psychiatra. Prezidentem prý bude Biden  - Blesk
Video se připravuje ...

frantacizek ( 22. října 2020 22:59 )

Michelle mám fakt rád. škoda pro Ameriku, ale chápu ji

Zobrazit celou diskusi