Kubek: Jsme ve válce a prohráváme, italský scénář je reálný. Rozhodneme všichni

Milan Kubek

SPECIÁL: Krize ve zdravotnictví

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka by měla vláda přistoupit k lockdownu naráz a následně uvolňovat. „Bylo by to lepší i psychologicky, lidé by byli čím dál spokojenější, že se uvolňuje. Toto je salámová metoda ořezávání,“ myslí si. „Jsme ve válečném stavu a prohráváme,“ poznamenal v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Kubek vzápětí dodal, že opatření podporuje, neboť jsou podle něj nezbytná. Dle jeho názoru ale přišla s několikatýdenním zpožděním. „Modely ukazují, že zdravotnictví bude kolabovat okolo 10. listopadu, držme si palce, aby opatření zabrala, rozhodneme o tom všichni,“ řekl v 360° Pavlíny Wolfové.

„Když jsou nemocnice přeplněné, dá se zemřít i na zánět slepého střeva,“ přiblížil zdravotnický kolaps. „To nejhorší, co nás straší ve snech, je to, že budeme mít tři pacienty a jedno lůžko,“ doplnil.

Kubkovi také vadí, že se nehovoří o tom, že kapacity nemocnic se „nafukují“ na úkor necovidových pacientů. „Je to za cenu utrpení lidí, kteří měsíce čekají na výměnu kloubu, mají bolesti a nemohou chodit,“ uvedl příklad. Řekl navíc, že COVID-19 je v současnosti druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku a překonal všechny typy rakovin dohromady.

Prezident České lékařské komory je rád, že do Česka přijedou na pomoc američtí lékaři. Počty nakažených českých lékařů totiž rostou exponenciálně a podle Kubka se zoufale čeká na to, až se začnou uzdravovat.

Chybí tisíce zdravotních sester

Podobná situace panuje i mezi zdravotními sestrami, potvrzuje prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová. „Dnes je nakaženo kolem 4 000 sester. Dlouhodobě nám jich navíc chybí kolem 3 000. Každý dobrovolník je vítaný,“ řekla.

Podle jejích slov nyní na jednotkách intenzivní péče pracuje řada zdravotníků, kteří na to nejsou zvyklí, ale situaci zvládají profesionálně. „Musíme se postarat o akutně nemocné pacienty, ale ne jenom o akutně nemocné s covidem,“ vysvětlila.

Personál podle Šochmanové nyní potřebuje kvalitní psychologickou podporu i podporu veřejnosti. „Zdravotníci nemohou mít pocit, že jsou v tom sami, že je v tom veřejnost nechala,“ upozorňuje.

Tagy: