Hlavní obsah

Otevřeno, nebo zavřeno? Vláda způsobila zmatky v hobbymarketech i obchoďácích

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zmatek kolem výjimek z vládního zákazu obchodů a služeb panoval ve čtvrtek mezi provozovateli i zákazníky. Po středečním vystoupení zástupců vlády obchodníci nevěděli, jaké služby a kde vlastně mohou, či nesmějí poskytovat. Policie přitom hned ve čtvrtek ráno začala dodržování nejasně formulovaných nařízení kontrolovat.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Téměř liduprázdné nákupní centrum Galerie Harfa v Praze se zavřenými obchody. Z nařízení vlády se v celé zemi kvůli koronavirové epidemii až na výjimky uzavřela většina obchodů.

Článek

Mnozí obchodníci se snaží co nejvíce povolených výjimek využít. V hobbymarketech, které se zavíraly, tak lze nadále nakoupit zahradnické potřeby.

„Zahradní centrum máme otevřené, do další části můžete jen s živnostenským oprávněním,“ vysvětlila ve čtvrtek Právu pracovnice Baumaxu v pražské Michli. I tak bylo v brzkém odpoledni zahradní centrum liduprázdné. Jen u vedlejšího vstupu k hlavnímu sortimentu ukazoval pár řemeslníků doklady zaměstnancům usazeným u stolku. Velkoobchod omezen nebyl.

Vláda zavřela obchody. Tyto mají výjimky

Ekonomika

Běžný zákazník si tu nekoupí ani domácí potřeby nebo věci ze železářství, které přitom samostatně patří mezi 28 vládou jmenovaných výjimek. „Můžete si ale věci objednat v e-shopu a tady vyzvednout,“ poukázala pracovnice.

Způsobilo to zmatky mezi správci i nájemci. Hned ráno ale začala policie dodržování nového nařízení kontrolovat.

S otevřeným zahradním centrem, prodejem pro řemeslníky a přes e-shop funguje i Hornbach a otevřené zůstaly také prodejny Mountfield specializované na zahradní potřeby.

Smí se prodávat přes okénko? Nesmí?

Některá pravidla zůstala po vyhlášení nejasná a vláda je ve čtvrtek ještě upřesňovala, nebo dokonce měnila. Konkrétně u obchodních center, k nimž ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve středu na tiskové konferenci výslovně řekl, že jejich restaurace smějí dál prodávat jídlo s sebou. Jenže vládní usnesení hlásalo, že v centrech je prodej v místě stravovacích služeb zakázán.

Zavřeno od pátku, nebo od pondělí? Vláda v tom nadělala zmatek

Domácí

„Způsobilo to zmatky mezi správci i nájemci. Hned ráno ale začala policie dodržování nového nařízení kontrolovat,“ vylíčil ČTK šéf správy obchodních center CBRE Tomáš Míček.

Nakonec se vyjasnilo, že tato zařízení mohou připravovat pokrmy, avšak nesmějí je prodávat ani přes okénko. Mají však povoleno prodávat produkty například prostřednictvím rozvozové služby.

Boty si nekoupíte, ale láhev alkoholu ano

Přes mříže vydávalo také knihkupectví Luxor, ovšem výhradně knihy objednané v e-shopu. Stejně tak se na výdejny spoléhají řetězce s elektronikou a další. I tady ale zprvu panovaly zmatky. Vláda totiž původně do výjimky dala jen výdej zboží třetích stran, jako např. služby Zásilkovna. Až následně však kabinet tento bod upravil.

Lidé si tedy mohou třeba i v obuvnictví vyzvednout boty zakoupené přes internet, ale pořídit si je přímo v prodejně nelze. Bez obav mohou mít otevřeno dokonce rovněž specializované prodejny s alkoholem. Ten je totiž klasifikován také jako potravina.

Poslední odpoledne před zavřením. Lidé vzali hobbymarkety i kadeřnictví útokem

Ekonomika

Policie obchází obchody a zkoumá převažující sortiment

Kontroly omezení provozu obchodů a služeb má na starosti policie. Někde bude muset rozhodnout, zda mezi rozličným zbožím převažuje povolený, nebo zakázaný sortiment.

„Pokud je tedy řeč například o supermarketu, který většinově prodává potraviny, ale také trochu oděvy a knížky a elektroniku, je možné na něj aplikovat výjimku a může dál fungovat. Pokud je řeč o prodejně oděvů a u pokladny je prodáváno pár čokoládových tyčinek, pak se na tuto provozovnu výjimka nevztahuje a musí mít zavřeno,“ popsal Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Brodský.

Obchodníci a provozovatelé mohou využít infolinky ministerstva obchodu na čísle 1212.

Reklama

Výběr článků

Načítám