ADLER Czech získal prestižní ocenění za projekt hybridního fotovoltaického systému s bateriemi a kogenerací

Vítězné ocenění ze soutěže o nejlepší logistické inovace v kategorii Projektová inovace roku si převzali zástupci ústecké firmy ADLER Czech za projekt hybridního fotovoltaického systému s bateriemi a kogenerací. Tento projekt byl spuštěn v polovině září 2019 v logistickém centru společnosti v Ostravě.

Zdroj: AdlerCzech a.s.

Zdroj: AdlerCzech a.s.

Ocenění za nejlepší inovaci

Za celou tuto dobu vyrobilo sluníčko firmě v logistickém centru přes 277 MWh elektrické energie a uspořilo tak víc jak 144 tun CO2. To představuje vysázení 425 stromů.

„Ocenění je pro všechny z nás potěšující, ale také zavazující v odhodlání stát se lídrem ve společenské udržitelnosti v oboru našeho podnikání. Velké díky patří všem kolegům, kteří se na nelehké realizaci projektu podíleli,“ říká statutární ředitel firmy Radek Veselý.

Ocenění LOG-IN je uznáním těch nejlepších inovací z českého logistického trhu za uplynulý rok. Společnost ATOZ Marketing Services organizuje soutěž ve čtyřech kategoriích: Technická a technologická inovace roku, Projektová inovace roku, Inovace v logistických realitách a Fachman roku. Cenu v posledně zmiňované kategorii si před dvěma lety odnesl i logistický ředitel ADLERu Martin Řehoř.

Komplexní řešení

Poměrně složitý a sofistikovaný název projektu je kombinací fotovoltaiky s výkonem 296 kWp, akumulačních baterií s kapacitou až 360 kWh, kogeneračních jednotek vyrábějících teplo z plynu, chytrého nabíjení elektromobilů a manipulačních strojů, měření a regulace.

Vedle zvýšení soběstačnosti ve využívání energií v rámci činnosti společnosti a finančních úspor má projekt jednoznačný přínos pro celkové snížení emisí a skleníkových plynů stejně jako pro stabilizaci provozu distribuční soustavy. Podporuje ekonomický rozvoj Moravskoslezského kraje a růst české ekonomiky. Environmentální přínosem je rovněž skutečnost, že projekt byl realizován bez záboru nové půdy a bez dalších stavebních aktivit.

Projekt, který byl spolufinancován EU, je podle ČVUT Praha jednoznačně nejinovativnějším projektem v dané oblasti v ČR i na světové úrovni.

Aplikovaná technologie disponuje patentem a získala ocenění na národní i mezinárodní úrovni, má potenciál změnit zažité postupy v chování uživatele a jednoznačně nastoluje synergické vtahy v jeho podnikatelském prostředí. Komplexně lze hovořit o skokové a nekonvenční invenci v řešení skladové a logistické tematiky.