Jak funguje první česká polní nemocnice? Byli jsme uvnitř! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak funguje první česká polní nemocnice? Byli jsme uvnitř!

Stavba polní nemocnice v pražských Letňanech.
Stavba polní nemocnice v pražských Letňanech. (Reuters)

Vrchní chirurg Hawkeye Pierce ze seriálu M*A*S*H by koukal! V pražských Letňanech vyrůstá podobná nemocnice, ve které pracoval. České zařízení však bude sloužit pro nakažené koronavirem. Zatím bude ve spícím režimu.

O stavbě zařízení, které je historicky prvním takovým nasazením českých armádních zdravotníků u nás, rozhodla vláda na konci minulého týdne. A už tuto neděli v 16.00 bude připraveno k případnému provozu. „Nejtěžší úkol byl třídenní časový limit,“ řekl Aha! šéf vojenských zdravotníků generál Zoltán Bubeník.

Následná péče

Špitál nebude sloužit pro lidi »z ulice«, primárně se sem budou překládat pacienti z nemocnic, kteří už nepotřebují jednotku intenzivní péče a zároveň se nemohou vrátit domů. „Jsme propojeni s Nemocnicí Na Bulovce, která je zřizovatelem, budeme však funkční i pro ostatní nemocnice,“ vysvětlil Bubeník. Celkem nemocnice nabídne 500 lůžek, z toho 10 s ventilátory pro těžší případy.

Dvě laboratoře

Zařízení je rozděleno do několik částí, v té největší bude 300 lůžek, které budou v deseti sektorech. „Nejspíš to rozdělíme na ženy a muže,“ uvedl generál. Lékaři budou mít k dispozici i dvě laboratoře, rentgen, tomograf nebo dekontaminační linku. Už nyní v halách proběhla prostorová dezinfekce, na konci ještě dojde k chemické za pomoci hasičů.

Víte, že...

...za pronájem 20 tisíc metrů čtverečních hal a okolních pozemků Nemocnice Na Bulovce zaplatí 26,6 milionu korun? Cena se vztahuje na období od 18. října do 30. listopadu.

Až 200 doktorů, sester a sanitářů

V případě, že opravdu dojde k nejhoršímu a nebude stačit kapacita kamenných nemocnic, počítá se s plným provozem „Bylo by to v třísměnném provozu se střídáním po osmi hodinách. Nasazeno by bylo do 200 pracovníků, z toho 25 lékařů, 140 zdravotníků a zbytek by tvořili sanitáři a obsluha,“ vyjmenoval Bubeník. Kolaps podle něj nehrozí. „Princip aktivace zařízení se rovná krizovému přeskupení sil. Počítá se také s americkými zdravotníky,“ dodal.

Operace jen v nouzi

Zařízení v Letňanech se oproti běžným nemocnicím prakticky ničím neliší. Počítá se tu se základním vyšetřením, složitější se bude dělat v symbiotickém režimu s Nemocnicí Na Bulovce. „Pokud však dojde k urgentním situacím, máme tu připravené přístroje. Jsme na to certifikovaní,“ vysvětlil Bubeník. Podle něj je však operace krajním řešením.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.