Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

500 lůžek, 260 vojáků, 10 JIP: Generál popsal polní nemocnici, přiznal i covid v rodině

Autor: Pavlína Horáková - 
23. října 2020
05:30

500 lůžek, 260 vojáků, 10 jednotek intenzivní péče, 2 laboratoře i operační sál. Historicky největší polní zdravotní zařízení na našem uzemí bude připraveno k provozu již tuto neděli. Ředitel Sekce vojenského zdravotnictví ministerstva obrany generál Zoltán Bubeník měl na přípravu tohoto projektu pouhé tři dny. Přesto však podle jeho slov, vše běží jak na drátku. O detailech příprav, ale také o své osobní zkušenosti s covidem otevřeně promluvil ve čtvrtečním Epicentru Blesk Zpráv vysílaného tentokrát přímo ze zázemí polní nemocnice.

„Je to první nasazení na území České republiky, jinak za sebou máme mise v Asii, v Kosovu, takže zkušenosti jsou,“ potvrdil generál Bubeník, že se jedná o historické prvenství armádních zdravotníků na našem území. I když je generál zkušeným bardem a kromě šéfování vojenským zdravotníkům také působí na pozici náčelníka zdravotní služby NATO, přiznal, že času na přípravu bylo pomálu.

Video  Epicentrum s generálem Zoltánem Bubeníkem z polní nemocnice v Letňanech  
Video se připravuje ...

 „Celkový čas na to plánování a nakreslení designu nemocnice byli tři dni,“ prozradil Blesku. Přesto jde, podle jeho slov, vše zatím podle plánu a nemocnice by měla být dokončena a připravena k provozu v neděli v 16:00. „Nemocnice pak bude ve spícím režimu do doby, než ministerstvo zdravotnictví rozhodne o její aktivaci,“ upřesnil generál Bubeník.

Na realizaci celého projektu by se mělo podílet až 260 vojáků, z nichž 200 bude zdravotních pracovníků a 60 na obsluhu a zvládnutí logistiky. „Při plném provozu nemocnice, tedy v třísměnném provozu po osmihodinovém střídání a při aktivaci všech pěti set lůžek počítáme do dvě stě lidí zdravotnického personálu, takže se pohybujeme někde v číslech pětadvaceti lékařů, zhruba sto čtyřiceti zdravotníků a zbytek by se doplňoval sanitáři a další obsluhou,“  vysvětlil Bubeník jak bude personálně celý projekt zajištěn a zmínil i poměrně vysoký zájem dobrovolníků z řad lékařů i bývalých vojenských zaměstnanců.

Největší lůžková část polní nemocnice v pražských Letňanech, kterou buduje Armáda ČR. Má sloužit hlavně pro následnou péči a doléčení pacientů, kteří prodělali nemoc covid-19. Bude tu celkem 500 lůžek. Největší lůžková část polní nemocnice v pražských Letňanech, kterou buduje Armáda ČR. Má sloužit hlavně pro následnou péči a doléčení pacientů, kteří prodělali nemoc covid-19. Bude tu celkem 500 lůžek. | CNC/Pavlína Horáková

Primárně je toto zdravotní zařízení koncipováno pro pacienty následné péče, ale personál i vybavení je připraveno zvládnout náročnější případy,  kdyby si to epidemiologická situace vyžádala a nemocnice musely do Letňan posílat i komplikovanější pacienty.

Nemocná manželka a pravidlo „3+3R"

V rodině generála Bubeníka už si nákazou covidem prošli. „Bydlíme s babičkou, osmdesátišestiletou. Manželka byla pozitivní na koronavir, tak jsme museli rozdělit i tu domácnost na určité sektory, ale zachovávali jsme samozřejmě základní pravidla,“ promluvil otevřeně o své zkušenosti a na závěr Epicentra doplnil čím konkrétně se u nich doma řídí: „Tři „erka“: ruce, roušky, rozestupy a já bych pro všechny občany apeloval ještě dalšími třemi „R“ a to je rozum, racionalita a respekt ke všem těmto nařízením a doporučením a pak se nám to podaří.“

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa