Výběr z médií: úspěch Žežulky na Slovensku, spor na inspekci životního prostředí i náklady na český dluh

V pátečních médiích se dočtete, že šéfem finanční správy na Slovensku se může stát Čech. Do druhého kola výběrového řízení se dostal exředitel české daňové správy Jiří Žežulka, píše Mf Dnes. Týmu rozkrývajícímu nelegální obchody se zvířaty podle serveru Seznam Zprávy dál hrozí zrušení. Spor ohledně specializovaného oddělení České inspekce životního prostředí trvá už několik měsíců. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý šéf finanční správy Jiří Žežulka

Bývalý šéf finanční správy Jiří Žežulka | Foto: František Vlček / MAFRA | Zdroj: Profimedia

E15

Druhá vlna pandemie zvyšuje náklady na český státní dluh, tématu se věnuje deník E15. Kvůli koronaviru se zvyšuje úrok, který investoři požadují za půjčku státu. Třeba desetiletý úvěr tuzemské vládě si investoři cení na jedno procento úroku ročně. Ještě na začátku října to bylo jen tři čtvrtě procenta. Jedna půjčená miliarda se tak prodraží o 2,5 milionu.

Státní dluh překročil 2 biliony korun a je nejvyšší v historii. Ministerstvo očekává snížení do konce roku

Číst článek

Hospodářské noviny

Stát chce dražit vysílací síť, která měla sloužit jako kompenzace pro České radiokomunikace, upozorňují na to Hospodářské noviny. Radiokomunikace přišly o část sítě kvůli přechodu na nový systém pozemního televizního vysílání, takzvané DVB-T2. Některé původně televizní frekvence teď totiž získají operátoři pro mobilní internet.

Seznam Zprávy

Týmu rozkrývajícímu nelegální obchody se zvířaty dál hrozí zrušení, píše o tom server Seznam Zprávy. Spor ohledně specializovaného oddělení České inspekce životního prostředí trvá už několik měsíců.  Inspekce sice s návrhem zrušení vlastního týmu u ministerstva neuspěla, změnu chce ale navrhnout znovu.

Finanční správa měla pár hodin před vypršením lhůty 97 procent daňových přiznání

Číst článek

Mf Dnes

Šéfem finanční správy na Slovensku se může stát Čech. V Mf Dnes se dočtete, že do druhého kola výběrového řízení se dostal exředitel české daňové správy Jiří Žežulka. Mezi adepty je taky finanční manažer Peter Pavlovič a poradkyně slovenského ministra financí Renáta Bláhová. Právě šéf resortu Eduard Heger kandidáta vybere.

Regionální Deník

V Česku roste zájem o kremační bezobřadní rakve, zjistil to regionální Deník. Výrobci si vyšší poptávku od pohřebních služeb vysvětlují tím, že se chtějí pro jistotu předzásobit. Třeba podle firmy z Mimoně ale nárůst není tak velký jako na jaře.

Pithart vyzval vládu k reakci ohledně možné změny postavení Škody auto ve skupině Volkswagen

Číst článek

Právo

Lékaři v Česku můžou poprvé používat takzvaný exoskop umožňující operace pacientů s covidem-19. O digitálním mikroskopu píše deník Právo. Technologii získala Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice. Díky přístroji je možné při mikroneurochirurgických výkonech dodržovat přísná hygienická opatření. Podle současných norem musí chirurgové při operacích nosit respirátor FFP3 a ještě plexisklo před obličejem. To ale nebylo možné u operací mozku nebo páteře dodržet, protože operatér se při nich musí dívat do okuláru mikroskopu. U exoskopu není takové sledování potřeba.

Lidové noviny

České automobilky vyrobily za první tři čtvrtletí letošního roku zhruba o čtvrtinu méně aut než loni za stejné období. Podle Lidových novin se ale navzdory obavám z koronaviru situace pomalu vrací do normálu a výrobci aut se s ní vypořádávají dobře. Třeba Škoda Auto měla podle Sdružení automobilového průmyslu v září nejlepší výsledky od jarní odstávky. Výroba v ní ale stále jede jen na 80 procent.

Vendula Bartoňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme