Tvůrci z Ústí se blýskli na Designbloku, kolekce na čaj má hlavní cenu

  6:54
Hned pěti úspěchy včetně jedné z hlavních cen na letošním ročníku prestižní soutěžní výstavy Designblok se mohou pyšnit studenti a vyučující z ústecké univerzity. Na přehlídce představili celkem osm expozic, z nichž čtyři získaly nominaci na Cenu Designbloku 20 a jedna posléze i vyhrála.

Jiří Bartoš (vedoucí Katedry designu a asistent ateliéru Produktový design FUD UJEP) a Jan C. Löbl (vedoucí ateliéru Oděvního a textilního designu FUD UJEP) společně představili projekty jejich doktorského studia v expozici s názvem BIL. Cílem bylo představit elegantní design unikátního bluetooth reproduktoru Element Jiřího Bartoše a celou expozici doplnily autorské tapety a vybrané doplňky od designéra Jana C. Löbla. | foto: archiv FUD UJEP, Designblok

„Cenu za nejlepší novinku výrobce obdržela variabilní kolekce na čaj a kávu Solo manufaktury Rudolf Kämpf, kterou navrhli Antonín Tomášek, vedoucí ateliéru Design keramiky FUD, a David Síla, student magisterského studia tohoto ateliéru, ve spolupráci s platformou pro tradiční řemesla Netoliko,“ přibližuje největší úspěch Martina Lišková z Fakulty umění a designu (FUD) ústecké Univerzity J. E. Purkyně.

Antonín Tomášek si zároveň připsal nominaci na cenu v kategorii Nejlepší instalace výrobce nebo prodejce za ztvárnění expozice, která vítěznou kolekci prezentovala.

Na dalších dvou nominacích na cenu se podíleli Marcel Mochal, vedoucí ateliéru Sklo FUD, a asistent téhož ateliéru Štěpán Smetana. Mochal coby člen designérské dvojice LLEV, která zabodovala s řadou Myceelium v kategorii Nejlepší kolekce bytových doplňků.

„Jejich doplňky jsou z podhoubí a dřeva, přičemž materiál si nevyrábějí, ale pěstují. Výrobky z mycelia nazývají produkty bez viny,“ přibližuje Lišková.

Druhý jmenovaný je zase členem dua Terezie Lexová & Štěpán Smetana, které se prosadilo s modulárním sedacím systémem Infinite v kategorii Nejlepší novinka designéra.

„Kolekce tzv. lounge chairs pracuje s jednoduše tvarovanými segmenty, jejichž kombinování umožňuje nekonečné variace reagující na prostor, ve kterém se nacházejí,“ popisují svůj projekt.

Designblok se konal už po dvaadvacáté, celkem se soutěžilo v 11 kategoriích. Odborná porota hodnotila nejlepší produktové novinky, svítidla, nábytek, bytové doplňky, ale i módní kolekce a šperky. Absolutním vítězem se stal Janu Plecháč, který navrhl hned dvě expozice: tematickou výstavu Vášeň a hlavní instalaci Designerie složenou z 222 štaflí.

Výstava jako taková už předáním cen skončila, ještě do konce října si ji ale lze prohlédnout virtuálně na webu www.designblok.cz.

Autor: