Legenda Komety Čermák: Stále jsem nadšený z toho, co jsme tady dokázali

Foto: Jiří Grulich, hc-kometa.cz

23. října 2020, 8:05

Roman Zajíček

Do Komety přišel Leoš Čermák v dubnu 2011. Byl u rozkvětu brněnské zářivé hvězdy. Pod Špilberkem získal kompletní sadu medailí a šest let byl kapitánem týmu. Stala se z něj legenda a ústřední postava novodobých dějin Komety, jejíž zlatá parta výrazným způsobem přepisovala dějiny klubu.

Leoši, vzpomenete si, jak vzniklo spojení mezi vámi a Kometou?
Je to už docela dlouho. Bylo to v době, kdy jsem hrál v zahraničí a přemýšlel o návratu do České republiky. Kometu jsem sledoval a věděl jsem, jaké má ambice. Požádal jsem agenta, aby se s klubem spojil a vyšlo. Zavolal mi sportovní manažer Jarda Medlík, sešel jsem se s Liborem Zábranským a domluvili jsme se na spolupráci.

Asi jste nemohl tušit, že v klubu budete skoro devět let. Žádnou delší štaci jste předtím nezažil…
Je to hezké číslo. Na začátku by mě to určitě nenapadlo. Nejsem ten typ hokejisty, který by nějak často měnil angažmá, ale měl jsem svůj věk a nešlo předpovídat, jak budu dlouho hrát. S Brnem jsem se spojil na dlouhé roky, v Kometě zažil největší úspěchy kariéry, kterou jsem tam zároveň ukončil. Jsem stále nadšený z toho, co jsme dokázali.

Dva roky zpátky jste ukončil kariéru, říkal jste si, že nazrál ten nejvyšší čas odejít do hokejového důchodu?
Lehké rozhodování to rozhodně nebylo, nikdo nechce končit. Udělal jsem ale dobře. Sice jsem si říkal, že bych mohl ještě rok vydržet, ale záleželo by na mém zdraví a také výkonnosti. Jak říkám, moje rozhodnutí ukončit kariéru bylo správné.

Mnoho hokejistů ukončí kariéru v tichosti, vy na svůj konec jen tak nezapomenete, že?
Bylo to něco neuvěřitelného. Když si na to ještě teď vzpomenu, běhá mi mráz po zádech. Vůbec jsem to nečekal. Všechno jsem na ledě nedokázal sledovat a pobrat. Až když si pustím videa, byl to fakt velký zážitek. Moc si toho vážím.

„Kniha? Možná si počkám, až to Libor dopíše, přečtu si to a podle toho co všechno odkryje, se zamyslím nad tím, jestli by nestálo za to zkusit taky něco napsat (smích).“

Také jste si zahrál ve filmu o Kometě, jaké bylo natáčení?
Příjemné. Samozřejmě vyloženě hercem jsem nebyl, protože se použily sestřihy ze zápasů, ale bylo to fajn povídání nás hráčů. Myslím, že se to lidem muselo líbit.

A vám se film líbil?
Je to film o Kometě a bylo v něm tolik věcí, které jsem sám prožil. Takže to pro mě bylo hodně emočně silné. Promítal se mi můj život, zkrátka pěkná vzpomínka, která měla svůj happy end.

Libor Zábranský se nechal slyšet, že připravuje knihu. Napadla i vás tato myšlenka?
Možná si počkám, až to Libor dopíše, přečtu si to a podle toho co všechno odkryje, se zamyslím nad tím, jestli by nestálo za to zkusit taky něco napsat (smích). Zatím o tom ale neuvažuju.

Velkým zážitkem musely být i Hokejové hry za Lužánkami, jak na ně s odstupem času vzpomínáte?
Bylo to něco speciálního a takové vybočení z klasického zápasového scénáře v hale. Za sebe jako za hráče jsem si připomenul své hokejové začátky, když jsme jako kluci chodili hrát na rybník. Akce to byla fantastická, skvělá divácká kulisa, rozhodně to byl skvělý zážitek.

Co momentálně Leoš Čermák dělá? Stále se věnujete statku a rekonstrukci domu?
Moje pracovní náplň je momentálně správa a pronájem nemovitostí. Ve volném čase se nejvíc věnuju dětem. Sport je momentálně v útlumu, tak přemýšlím, že si v garáži vytvořím nějaké provizorní cvičiště. Možná si otevřu okýnko (úsměv).

Jak už jste zmínil, nejen sport momentálně prožívá nelehké období, už aby se vše vrátilo do normálu, co?
Má to obrovský dopad na všechny, nejen na profesionální sport, ale na podnikání, zkrátka na celý svět. Je to nepříjemné pro všechny a doufám, že se vše postupně vrátí do normálu. Musíme se s tím virem zvyknout naučit žít. Jinak to nepůjde.

Také jste od nové sezony v disciplinární komisi, co od této role očekáváte?
No zatím nic moc, ale snad se liga spustí. Žádná větší práce nebyla, ale platí to, že budu pomocnou rukou Viktora Ujčíka a budeme společně s ostatními řešit sporné situace.

Platí také, že si děláte trenérský kurs? Chcete se stát v brzké době koučem?
Je to tak, už je skoro hotová licence B. Přes léto jsem dokončil studijní část, která byla zakončená zkouškou. Už mi chybí jen dodělat praktickou na ledě. Ta spočívá v tréninku dětí nebo týmu. Zatím to kvůli omezením nešlo. Věřím, že to brzo dokončím.

Partneři HC Kometa Brno

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz