Fatima, Shaban a Om Mohammed: poskytujeme potravinovou pomoc lidem, kterým válka zničila život

Publikováno: 19. 10. 2020 Doba čtení: 3 minuty
Fatima, Shaban a Om Mohammed: poskytujeme potravinovou pomoc lidem, kterým válka zničila život
© Foto: Alaa AlMurie

Fatima si stále ještě nezvykla na 9 let trvající válku, v níž se její země ocitá. Válka v Sýrii ji připravila o manžela a 4 děti. Fatima neví, jestli jsou ještě někde naživu.

“Mladí lidé byli zatýkáni a naše domovy čelily útokům, spousta lidí v našem sousedství zemřela. Naši vesnici obklíčili 5. dubna 2012 a toho dne odpoledne vpadli bezpečnostní síly i do našeho domu. Říkali, že hledají zbraně. Přišli pak ještě jednou v noci a zatkli mého manžela, naše čtyři děti a mého švagra,” vzpomíná Fatima. 

"Upadla jsem a začala jsem křičet, skoro jsem o sobě nevěděla. A má snacha byla tak traumatizovaná, že skoro tři měsíce nepromluvila. Tolik jsme trpěli,” popisuje Fatima. Její dům byl navíc zapálen. Shořel stejně jako její život. Bolest, kterou od té doby cítí, se časem změnila, ale nikdy nezmizela. “Stále o nich nic nevím. Nevím ani, jestli je zabili.”

K těmto traumatizujícím událostem čtyřiapadesátiletá Fatima vypráví o životě ve vysídlení a o tom, jak musela několikrát utíkat. 

“Dva dny poté, co je zatkli, jsem odešla do sousední vesnice, kde jsem zůstala dva měsíce. Pak jsme se přestěhovali na venkov k Aleppu, kde jsme žili tři roky. Před boji proti samozvanému islámskému státu jsme uprchli na sever a pronajali si dům ve městě Azaz.”

Poslední 4 roky byly pro Fatimu a její příbuzné náročné i finančně. Museli se přestěhovat do tábora pro vysídlené lidi a snaží se s penězi vyjít. "My všichni - můj syn a jeho manželka, moje snacha se svými dvěma dětmi a já, žijeme ve velmi malém dvoupokojovém karavanu," říká Fatima.

Člověk v tísni Fatimu v uplynulých měsících podpořil a poskytl jí a její rodině potravinové balíčky. Tato pomoc byla možná ve spolupráci s IDD a díky finanční podpoře USAid a jejímu programu Food for Peace.

“Díky této pomoci jsme ušetřili nějaké peníze a snížily se nám náklady,” vysvětluje Fatima.

Letošní rok byl v Sýrii skutečně strašlivý. Hodnota syrské libry dosáhla historického minima a náklady na potraviny vzrostly o 209%.

S každým dalším rokem války se musí Fatima usilovněji snažit, aby si vybavila dobré vzpomínky.

“Všichni jsme žili společně v jednom velkém domě obklopeném zahradou a stromy. Můj manžel a nejstarší syn pracovali v pekárně poblíž našeho domu a naši další dva synové pracovali v místním řeznictví,” vypráví Fatima.

Ve stejném táboře, kde žije Fatima, podporujeme take Shabana, který prodává sladkou specialitu ghazleh. Shaban je každý den vděčný, že může vytáhnout svůj vozík a pokusit se vydělat nějaké peníze na to, aby přežil on a jeho rodina.

Om Mohammed žije v provincii Idlib a život má velmi komplikovaný. S manželem se rozvedli a jako matka samoživitelka se stará o syna a své dvě dcery, které obě trpí osteoporózou. Om Mohammed se navíc stále cítí v nebezpečí kvůli neustálým útokům v oblasti, kde žije. Pokaždé, když jde do práce, tak má strach, že se nebude moci vrátit ke svým dětem. V jejím domě byli pracovníci Člověka v tísni svědky toho, jak je život její a její rodiny neustále ohrožován útoky v bezprostřední blízkosti. 


Autor: Alaa AlMurie, Omar Khattab a Nina Tramullas, ČvT

Související články