Pro léky k praktikovi nechoďte, využijte e-receptů, žádají lékaři své pacienty

23. říjen 2020 06:00

Někteří praktičtí lékaři na Vysočině vyzývají své pacienty, aby si nechali předepsat léky do zásoby. Obávají se totiž dalšího zvýšení objemu práce kvůli šířící se pandemii.

Zároveň tak chtějí zabránit příchodu pacientů do ordinací, kde by se jich v čekárně mohlo setkat více.

Podle lékárníků je zásobování léky zbytečné. Distribuce je totiž i díky elektronickým receptům snazší než dřív.

Elektronické recepty

„Určitě e-recepty a fungují perfektně, já jsem tam dneska byl proto, že mi museli namíchat speciální roztok a nebyl na to recept, proto jsem šel osobně, jinak využívám donášku, elektronicky, jak to jde,“ vysvětluje pan Jaromír, kterého potkáváme při cestě do lékárny.

Snaží se tak omezit kontakt s dalšími osobami. Podobně to má většina lidí, kteří minimálně vynechají návštěvu lékaře a recept si nechají poslat na telefon. To potvrzuje i pelhřimovský lékárník Jiří Cézar. „Spíš nosí v telefonu, protože mají strach jít k doktorovi, aby si odtud ještě něco nepřinesli kromě receptu. Spíš si nechávají recepty posílat na telefon a léky si jen vyzvedávají.“

Léky do zásoby?

Víc zákazníků ale podle Jiřího Cézara zatím nechodí. A to i přesto, že někteří praktičtí lékaři pacienty sami vyzývají k předzásobení potřebnými medikamenty. Takové doporučení nedávno rozeslal do okolních obcí obrataňský lékař Zdeněk Hvězda. Výzva koluje na sociálních sítích.

Sám lékař na záznam mluvit nechtěl, mimo něj ale potvrdil, že tím chtěl předejít shromažďování pacientů v čekárnách, pokud se koronavirová pandemie bude dál zhoršovat. 

Léků je dostatek

Třeba podle prezidenta České lékárnické komory Aleše Krebse je ale léků dostatek a k plošným výpadkům dodávek nedochází. Lékárnám spíš může přidělávat práci doručování medikamentů lidem v karanténě, vysvětluje Aleš Krebs: „Ta nutnost a potřeba zabezpečit tyto pacienty a zejména ty karanténní pacienty tady je a pokud vím, tak se kolegové snaží jim v maximální možné míře vyhovět.“

Lékárny proto nabízejí donáškovou službu nebo možnost vyzvednout elektronicky předepsané léky pověřenou osobou. Ověřit objednávku je možné buď přes mobilní telefon, nebo občanský průkaz.

Než jdete k lékaři, zavolejte mu, vyzývají praktici na Jihlavsku

Máte-li zdravotní problém a chcete jít ke svému praktikovi, nejprve mu zavolejte. Ve vysílání k tomu vyzval jihlavský lékař Jiří Havránek.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související