The Capitals: Potraty kvůli poškození plodu jsou protiústavní, rozhodl polský soud

© EPA-EFE/TOMASZ GZELL

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


VISEGRÁD

VARŠAVA

Další zpřísnění potratových zákonů. Polské zákony týkající se interrupcí patří již nyní k nejpřísnějším v Evropě, hranice legálního ukončení těhotenství se přesto budou posouvat. Ústavní tribunál ve čtvrtek rozhodl o tom, že neústavní budou také potraty z důvodu poškození plodu. Zákrok se tak v Polsku stane téměř ilegálním, protože bude možný pouze v případech incestu, znásilnění nebo při ohrožení zdraví matky. (Konrad Strubiński | EURACTIV.pl)

BUDAPEŠŤ

Příprava na nákup ruských a čínských vakcín. Maďarská vláda pověřila svou koronavirovou pracovní skupinu, aby ve spolupráci s experty prověřila ruské a čínské vakcíny proti onemocnění covid-19. „Jsme samozřejmě připraveni nakupovat od těchto zemí nebo jejich výrobců, pokud se vakcíny prokáží jako účinné,“ řekl ve čtvrtek novinářům vedoucí premiérovy kanceláře Gergely Gulyás. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

BRATISLAVA

Státní zástupce zadržen. Národní kriminální agentura včera ráno (22. října) zadržela šéfa speciální prokuratury Dušana Kováčika. Kováčik je obžalován z několika trestných činů, včetně korupce a zneužití moci. Rozhodnutí o pozastavení jeho funkce čeká na vyřízení ze strany slovenského generálního prokurátorství. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

PRAHA

Pomoc už je na cestě. Česká vláda odsouhlasila pobyt 300 vojenských zdravotníků členských zemí EU a NATO, kteří mají zemi pomoci zvládnout epidemii covid-19. Zdravotnictví zde mohou zůstat po dobu 90 dní. Evropská komise kvůli vývoji koronavirové epidemie dodá ČR také 30 plicních ventilátorů z krizových skladů EU. O další zásoby žádá ČR Severoatlantickou alianci. (ČTK)


ZÁPAD

BERLÍN

Velmi vážná epidemiologická situace. Německo registrovalo ve středu (21. října) více než 11 tisíc nových případů covid-19, což o 5 tisíc převyšuje nejhorší výsledek z letošního jara. Prezident Institutu Roberta Kocha Lothar Wieler na včerejší konferenci (22. října) vyhodnotil situaci jako „velmi vážnou“. Wieler také vyzval občany k dodržování pravidel. „Nejsme bezmocní. V tuto chvíli máme pořád šanci zpomalit šíření viru,“ dodal. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

PAŘÍŽ

Zpřísnění zákazu vycházení v regionech. „Vývoj pandemie nás vede k rozšíření zákazu vycházení na dalších 38 departmentů a jedno zámořské společenství,“ uvedl francouzský premiér Jean Castex na čtvrteční tiskové konferenci. Země za jediný den zaznamenala 41 622 nových případů koronaviru. (Louise Rozès Moscovenko | EURACTIV.FR)

VÍDEŇ

Vídeňský primátor vybírá koaliční partnery. Po volbách do vídeňského zastupitelstva, které přinesly jasné vítězství sociálním demokratům SPÖ a naopak drtivou porážku pro krajně pravicovou stranu FPÖ, si bude staronový primátor Michael Ludwig vybírat, s kým oficiálně zahájí vyjednávání o vytvoření regionální vlády. Neformální rozhovory se všemi možnými koaličními partnery už proběhly. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

LONDÝN

Obě strany musí ustoupit. „Každý den se počítá,“ prohlásil ve čtvrtek hlavní unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier, když se se svým britským protějškem Davidem Frostem vrátili k osobnímu vyjednávání budoucích vztahů.

Británie souhlasila s pokračováním rozhovorů poté, co Barnier ve čtvrtek řekl před europoslanci, že k „ústupkům musí dojít na obou stranách“, je důležité vrátit se zpět ke stolu“ a že obě strany mají „obrovskou zodpovědnost“. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)


SEVER

HELSINKY

EU jako garant bezpečnosti. Finsko stále více vnímá EU jako nástroj pro posílení své bezpečnosti a jako barikádu proti geoekonomickým hrozbám. Vyplývá to z nové výzkumné práce Finského institutu pro mezinárodní záležitosti (FIIA).

Publikace tvrdí, že se v prvních letech finská zahraniční politika soustředila na podporu demokratizace Ruska. K obratu došlo v roce 2014 poté, co Rusko obsadilo Krymský poloostrov a zahájilo vojenské aktivity na východní Ukrajině. Od té doby je Finsko jedním z nejhlasitějších obhájců společné obranné politiky EU a prozatím podporovalo všechny protiruské sankce a opatření směřovaná proti ruské hybridní strategii. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


JIH

ŘÍM

Rychlotesty v lékárnách. Ministr zdravotnictví Roberto Speranza ve čtvrtek (22. října) potvrdil, že se tzv. rychlotesty na COVID-19 budou provádět také v lékárnách. „Sérologické testy se již v lékárnách v některých regionech provádějí. Prozkoumáme rozšíření této možnosti i na rychlotesty na koronavirus,“ uvedl ministr.

Nový rekord v počtu nakažených. Itálie dosáhla nového denního rekordu v počtu pozitivních testů na koronavirus. Za posledních 24 hodin registrovala celkem 16 079 nakažených, 136 lidí kvůli onemocnění zemřelo. (Alessandro Follis | EURACTIV.it)

MADRID

Pokus o vyjádření nedůvěry selhal. Pokus krajně pravicové strany Vox o svržení vlády Pedra Sáncheze (PSOE) skrze vyjádření nedůvěry skončil debaklem. Jednání byla ukončena ve čtvrtek (22. října) po dvoudenní polarizované debatě. Santiaga Abascaleho (Vox) podpořili v ambici stát se premiérem země pouze jeho spolustraníci, žádná další partaj se k nim nepřipojila. (EUROEFE, EPA)

LISABON

Šance pro Portugalce. Portugalsko má dobrou pozici k tomu, aby využilo své nadcházející předsednictví v Radě EU k definování pragmatického přístupu Unie k Číne, protože si uvědomuje komplexnost tohoto vztahu a zároveň ho považuje za klíčový. Ve své zprávě to uvádí nezávislý think tank European Council for Foreign Relations. Report zkoumá možnosti, jak mohou Portugalci v rámci svého předsednictví v první polovině roku 2021 posílit spolupráci uvnitř EU, a upevnit tak roli bloku na globální scéně. (Maria de Deus Rodrigues, Lusa.pt)

ATHÉNY

Roušky všude. Řecko přikročilo k razantnímu zpřísnění stávajících restrikcí proti šíření koronaviru. Roušky budou povinné nejen uvnitř, ale i ve všech venkovních prostorách. Za včerejší den evidují místní úřady 882 nových případů nákazy. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)


BALKÁN

SOFIE

Bulharsko zoufale potřebuje lékaře. Nemocnice v Sofii a dalších bulharských městech volají o pomoc studenty a externí lékaře. Kapacity nemocničního zdravotního personálu jsou totiž plně vytíženy. Bulharsko ve čtvrtek 22. října zaznamenalo 1 472 nových případů onemocnění covid-19. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

BUKUREŠŤ

Rumun v čele Evropské pracovní agentury. Rumunský diplomat Cosmin Boiangiu bude novým výkonným ředitelem Evropské pracovní agentury. Pro rumunskou diplomacii je zisk tohoto prestižního postu velkým úspěchem, což potvrdil i ministr zahraničí Bogsan Aurescu. Boiangiu dosud působil na rumunském stálém zastoupení v Bruselu. (Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)

ZÁHŘEB

Výzkum radikalizace v chorvatské společnosti. Chorvatská vláda pověřila koordinační komisi národní bezpečnosti přípravou analýzy, v níž zhodnotí míru radikalizace napříč chorvatskou společností. Vláda přistoupila k tomuto kroku v souvislosti s nedávným útokem na policistu přímo před budovou chorvatské exekutivy, který měl mít prvky teroristického činu. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

LUBLAŇ

Slovinsko zavádí nové restrikce. Druhá vlna covid-19 se nevyhýbá ani Slovinsku. Premiér Janez Janša proto oznámil návrat restrikcí, a to minimálně na jeden týden. Obchody budou až na výjimky zavřené, stejně tak školky nebo studentské koleje. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář