Říjen 1992 – Připravovala se Ústava ČR i zcela nová horní komora Parlamentu Senát

23. říjen 2020

Jednání - byť složitá - mezi ODS a HZDS posouvají společný stát ke stále vyprázdněnější podobě. Odpůrci rozdělení ale kromě obstrukcí či nereálných konceptů, nejsou schopni navrhnout žádnou smysluplnou alternativu.

Účinkují: Bohumil Doležal, matematik Petr Vopěnka, Petr Pithart, Dagmar Burešová, Luboš Dobrovský, Daniel Kroupa, Pavel Tigrid, Václav Havel a další
Připravil: Pavel Hlavatý
Premiéra: 6. 10. 2017

Právě v říjnu 1992 začaly získávat výrazně převahu koncepční úvahy i konkrétní kroky k utváření znovuobjevené české státnosti. K tomu se váže ukázka z rozhlasového komentáře k jednomu z mnoha jednání mezi Občanskou demokratickou stranou (ODS) a Hnutím za demokratické Slovensko (HZDS).

Plně se už etablovaly orgány vzešlé z červnových voleb: místopředseda Federálního shromáždění Parlamentu ČR Filip Šedivý hovoří o referendu k rozdělení státu, předseda federální vlády Jan Stráský zas o dělení majetku. Další ukázky jsou věnovány dohodě českých politických stran o chystané Ústavě České republiky a o podobě nově ustaveného Senátu.

Idea české státnosti

Naplno se do veřejného prostoru, jako budoucí český prezident, vrací Václav Havel, naše ukázka pochází z jeho tiskové konference v Divadle Na zábradlí. Jeho vystoupení komentuje v další ukázce publicista Jiří Ješ.

Václav Havel při projevu

Na konci měsíce se v míčovně Pražského hradu konala zásadní konference Idea české státnosti, na které vystoupila řada našich předních historiků, politologů, filosofů, politiků i teologů.

V rozhlasovém archivu se dochovalo jednak představení konference širší veřejnosti – ve zvláštních vystoupeních tak učinili filosof a politik Daniel Kroupa a politolog Pavel Tigrid.

Kromě toho jsme zařadili i několik úryvků z ankety natočené s účastníky konference. Ve vybraných ukázkách hovoří politolog Bohumil Doležal, matematik Petr Vopěnka, politolog a politik Petr Pithart, právnička a politička Dagmar Burešová a politik a novinář Luboš Dobrovský.

Celý pořad najdete v audiozáznamu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související