Kvůli koronaviru a dešťům klesla v jižních Čechách spotřeba vody

Spotřeba pitné vody, kterou dodává Jihočeský vodárenský svaz (JVS) městům a obcím, klesla v září meziročně o 44 372 metrů krychlových na 1,26 milionu metrů krychlových (m3). Za leden až září klesly dodávky o necelá tři procenta na 11,92 milionu m3. Důvodem byl deštivý rok, kdy se méně zalévaly trávníky, a také koronavirus, kvůli němuž mnoho škol, restaurací, hotelů, sportovišť, úřadů, obchodů i továren bylo a je zavřených. Sdělil to mediální zástupce JVS Zdeněk Zuntych.

"Letošní rok je pro výrobu a distribuci vody předané, tedy té, kterou JVS vyrobí a předává městům a obcím, výjimečný. Aktuální výroba pitné vody za říjen potvrzuje, že kolísavý trend pokračuje. I v tomto měsíci zaznamenáme meziročně pokles prodeje vody," uvedl v tiskové zprávě provozní náměstek ředitele JVS František Rytíř.
Při jarní koronakrizi, kdy se na čas zastavila ekonomika, klesl v dubnu a květnu meziročně prodej vody z jihočeské vodárenské soustavy o 77 500, respektive o 32 100 m3. Jiné měsíce, kdy spotřeba rostla, tyto ztráty nedohnaly. Vodárenský svaz proto čeká, že jeho letošní produkce klesne na 15,9 milionu metrů krychlových vody, proti plánu asi o 340 000 m3 méně.
Podle ředitele JVS Antonína Prince je klíčové, že i v této době není nepřetržitá výroba a distribuce pitné vody ohrožena, i když firma musí řešit karantény či onemocnění zaměstnanců. "Změny v potřebě a spotřebě pitné vody jsou logickým dopadem situace, s níž nikdo nepočítal. Nejedná se ale o dramatický pokles, spíše o výkyvy, na které musíme provozně reagovat," uvedl Princ. JVS nechce omezovat ani opravy a investice.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down