Mě těší už jenom to, když jdu u nás na chatě podél Berounky, říká herečka Petra Jungmanová

23. říjen 2020

Herečka Petra Jungmanová žije ve Velkém Přítočně, které těsně sousedí s jejím rodným Kladnem. Během svého života se ale ocitla na středoškolských studiích v Berouně a na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, kde vystudovala muzikálové herectví a kde pak strávila řadu let v brněnském městském divadle. Nakonec se ale vrátila zpátky ke Kladnu, kde posledních devět let vede taneční kurzy.

V Kladně strávila podle svých slov krásné dětství, protože ho má spojené se zážitky se svými rodiči a se spoustou zájmových kroužků, do kterých od mala chodila. Kromě toho ale jezdila o víkendech a na prázdniny na jejich chatu na Berounce, ve Zbečně nedaleko Křivoklátu.

„Bylo to místo, kde se poznali moji rodiče. Mamince bylo 16 a tatínkovi 21 let. Půlka chalupy, tehdy ještě bez vody a bez elektřiny, patřila rodičům tatínka, druhou si na prázdniny pronajali rodiče mojí maminky,“ usmívá se Petra Jungmanová, která tam pak strávila velkou část svého dětství. Velká povodeň v roce 2002 chatu značně poškodila, ale rodina ji obnovila, zavedla do ní elektřinu i vodu a může ji tak dnes obývat po celý rok.

„Mě těší už jenom to, že jdu podél Berounky. Směrem na Račice, Žloukovice a dál je možné se dostat až do Nižboru a potom do Berouna. A na druhou stranu se podél vody dostanete až na Křivoklát,“ říká herečka. „Často to ale děláme tak, že od nás ze Zbečna jedeme na Křivoklát vlakem, jdeme se podívat na hrad a potom cestou zpátky do Zbečna je tam krásná cesta Brdatka, která není dlouhá, asi jen čtyři kilometry. A to se celou cestu jde nad tím tokem Berounky.“

Na okolí jejich chaty má Petra Jungmanová i jednu specifickou vzpomínku. „Velmi blízko naší chaty je lom, je tam od mého dětství. Ale já jsem ho docenila až ve chvíli, kdy byly mým synům tři roky a měli jsme možnost vidět na vlastní oči tu práci. Seznámit se s těmi jednotlivými stroji a auty. Zatím je tam ta těžba naplánovaná do roku 2040, potom ho možná nechají zatopit,“ říká herečka.

A v okolních lesích roste samozřejmě spousta hub. „Na houby chodím ráda. Máme tam takové místo, které se jmenuje Luby. To je směr na zříceninu hradu Jenčov. Tam byla jednu dobu snaha nějakých nadšenců udržet tu zříceninu alespoň v tom stavu, v jakém je teď. Dávali to dohromady vlastníma rukama. Zatím to drží a doufejme, že bude i dál,“ věří Petra Jungmanová.

Jak se jí žije doma ve Velkém Přítočně a jak vnímá taneční kurzy pro veřejnost, které vede ve stejném tanečním sále v Kladně, kde kdysi sama jako čtyřletá tančit začínala, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio