Skončilo nám už pět nájemníků a další asi přibydou, říká mluvčí správce Palladia

Kvůli vývoji koronavirové epidemie budou od čtvrtka do konce nouzového stavu, který je aktuálně platný do 3. listopadu, uzavřené obchody.

Kvůli vývoji koronavirové epidemie budou od čtvrtka do konce nouzového stavu, který je aktuálně platný do 3. listopadu, uzavřené obchody. Zdroj: E15 Michal Nosek

Karolína Peterková, mluvčí Property Solutions, která  obchodní centrum Palladium spravuje
Výjimku mají prodejny základního sortimentu.
Nařízení se tyýká i obchodních center, jejichž nájemníci se dostávají do finanční tísně
4
Fotogalerie

Kvůli vývoji koronavirové epidemie budou od čtvrtka do konce nouzového stavu, který je aktuálně platný do 3. listopadu, uzavřené obchody. Výjimku mají prodejny základního sortimentu. Nařízení se tyká i obchodních center, jejichž nájemníci se dostávají do finanční tísně. „Opakované uzavření obchodů a restaurací bude mít jistě dopad na finanční situaci nájemců a lze očekávat zvýšení počtu insolvencí. Smlouvu nám už ukončilo pět obchodů a dá se předpokládat, že další budou přibývat,“ říká Karolína Peterková, mluvčí společnosti Property Solutions, která obchodní centrum Palladium spravuje.

Jaký dopad má z pohledu obchodního centra Palladium vládou nařízené opětovné zavření obchodů?

Rozhodně to pro nás jako provozovatele není jednoduchá situace. Návštěvnost nákupního centra je kvůli epidemii COVID-19 už delší dobu nižší, ke kumulaci osob v něm rozhodně nedocházelo. Byla také dodržována všechna hygienická nařízení, včetně minimálních rozestupů nakupujících, takže bylo možné předpokládát vysokou zdravotní bezpečnost návštěvníků. Doufáme proto, že se situace brzy stabilizuje a uzavření obchodů a restaurací nebude v takovém rozsahu jako na jaře.

Máte pro takové případy nějak ošetřené nájemní smlouvy?

Tuto situaci nájemní smlouvy neupravují. Jedná se o zásah vyšší moci, která sama o sobě neznamená automatické právo na ukončení nájemní smlouvy ani jednou ze smluvních stran. Opakované uzavření obchodů a restaurací bude mít jistě dopad na finanční situaci nájemců a lze očekávat zvýšení počtu insolvencí. 

Přistoupili jste ke snížení nájemného v čase první koronavirové vlny? 

Ano, aktivně jsme se spolu s nájemci zapojili do vládního programu Covid Nájemné a vycházíme vstříc i v odložení plateb části nájemného.  

Kolik maloobchodů už vám vypovědělo smlouvu?

Ukončení smlouvy, z různých důvodů, ale většinou související s epidemií COVID-19 se zatím týkalo v nákupním centru řady menších kiosků převážně zaměřených na zahraniční zákazníky a došlo k ukončení činnosti pěti obchodů. Dvě obchodní plochy z těchto jednotek se již v mezičase podařilo znovu pronajmout.

Máte náznaky, zda budou další přibývat?

Ano, dá se to předpokládat.

Jaký je nejčernější finanční scénář, na který se připravujete? Máte dostatečné rezervy?

Věříme, že díky vládním programům přestojí nákupní centrum a jeho nájemci toto nelehké období bez dlouhodobých následků.

Vyplatí se obchodní centrum vůbec otevírat, když bude muset drtivá většina obchodů zůstat zavřená? Ptám se na to i s ohledem na náklady za energie a jiné služby.

Nám to tak vychází. Nákupní centrum bude pro zákazníky otevřené stejně jako při jarním nouzovém stavu. Zákazníci budou moci využít obchody, které mohou pokračovat v provozu dle nařízení vlády – takže například potraviny, drogerie, lékárna, prodejny s brýlemi a kontaktními čočkami, květiny, galanterie či chovatelské potřeby.