Hlavní obsah

ČNB schválila výši vytěsnění akcionářů PFNonwovens. Ti plánují žalobu

Foto: Seznam Zprávy

Minoritní akcionáři by měli dostat 719,50 koruny za akcii, skutečnou cenu odhadují ale až na 1 200 korun.

Reklama

Česká národní banka schválila zdůvodnění navrhované výše ceny akcií při vytěsnění minoritních akcionářů PFNonwovens. Většinový vlastník vyplatí 719,50 koruny za akcii. Minoritní akcionáři chtějí víc, hodlají se bránit soudně.

Článek

Společnost PFNonwovens Holding s.r.o by měla zaplatit každému minoritnímu akcionáři 719,50 koruny za akcii a stát se jediným akcionářem znojemského výrobce netkaných textilií PFNonwovens. Česká národní banka schválila zdůvodnění navrhované výše protiplnění minoritním akcionářům, uvedl v pátek v regulatorním oznámení člen představenstva firmy Marian Rašík. Drobní akcionáři se proti částce již dříve ohradili, podle nich má být vyšší.

Rašík v pátek uvedl, že se společnost PFN Holding nebude odvolávat proti tomuto rozhodnutí a čeká, až rozhodnutí nabude právní moci.

Drobní akcionáři již dříve uvedli, že se jim cena, za jakou chce většinový vlastník zbylý podíl akcií koupit, nelíbí. Investor Tomáš Hájek řekl, že se budou bránit. „Podáme žalobu na dorovnání k soudu po nuceném přechodu akcií. U ČNB jsem žádné zastání nečekal, vždy všechna vytěsnění schválili, výši protiplnění ani nepřezkoumávají, pouze zda bylo zdůvodněno,“ uvedl Hájek. Podle něj by cena za akcii měla být nad 1 000 korun. „Férovou cenu akcie vidím mezi 1 150 až 1 200 korunami. Majoritu získali za 1 010 korun a od té doby firma vytvořila čistý zisk přes 150 korun za akcii,“ dodal.

Firma vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu pro hygienu, průmysl, stavebnictví, zemědělství, zdravotnictví a další sektory. Využívají se pro výrobu dětských plenek či dámských hygienických potřeb. Společnost má omezenou kapacitu pro produkci ochranných pomůcek, jako jsou roušky, respirátory nebo ochranné obleky. Má své závody na jižní Moravě, v Egyptě a v Jihoafrické republice. V prvním pololetí letošního roku zaměstnávala přes 700 lidí.

Majoritním akcionářem společnosti se v roce 2017 stala firma R2G Rohan Czech s.r.o., v červnu 2018 PFNonwovens Holding s.r.o.

Reklama

Související témata:

Doporučované