Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Býk na komoditách, čínský impuls pro Německo a my dál trháme hypotéční rekordy

Perly týdne: Býk na komoditách, čínský impuls pro Německo a my dál trháme hypotéční rekordy

23.10.2020 13:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Firmy chtějí zůstat globální, začíná býk na komoditách, oživení jde na 90 %, Čína táhne Německo, my trháme hypotéční rekordy. A ještě více v nových Perlách týdne.

Ve světě…

Hluboké změny ve výrobě a pak půjdeme dál: Carmine Di Sibio stojí v čele společnosti EY a pro Bloomberg Finance uvedl, že cokoliv, co souvisí s internetem a technologiemi, si nyní vede „fenomenálně dobře“. Jiné sektory ale trpí a oživení celkově pokračuje, ale jen pomalu a je nerovnoměrně rozložené jak co se týče sektorů, tak co se týče jednotlivých regionů. Klienti EY z celého světa ale podle ředitele dávají jasně najevo, že jsou připraveni „jít dál“ a investovat ve chvíli, kdy pandemie poleví a lidé se budou cítit bezpečněji.

Di Sibio hovořil o tom, že 50 % společností ve světě se nyní snaží změnit své výrobní a  dodavatelské řetězce, třetina firem uvažuje o úplné změně podnikatelského modelu. Což souvisí jednak s pandemií, ale i s tím, jaké jsou vztahy mezi některými zeměmi. Firmy ale i přesto „chtějí být globální“ a platí to i o startupech, které se od svého vzniku zaměřují na celosvětový trh.

Ředitel hovořil i o rostoucím zájmu vedení firem z celého světa o ESG. Tedy o management společností, který bere v úvahu dopad jejich činnosti na životní prostředí a společnost. Di Sibio tvrdil, že jeho lidé měli již tisíce rozhovorů s členy dozorčích rad, ve kterých jim vysvětlovali principy ESG a podle jeho názoru tento trend bude určitě sílit. I proto, že „to vyžadují investoři a správci aktiv“.

Oživení na 90 %: Oxford Economics v následujícím grafu ukazuje vývoj oživení ve vybraných částech světové ekonomiky (srovnání s rokem 2019). Jak píše ekonom Adam Tooze, „tohle není V oživení, je to 90 % oživení“:

1

Zdroj: Twitter, Sober Look

Býk na komoditách: Goldman Sachs podle Bloomberg Markets předpovídá, že v následujících měsících začne býčí trh na komoditách. Pomoci by mu měl slabý dolar a nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou u řady komodit. V neposlední řadě mohou komodity podle některých investorů představovat zajištění proti vyšší inflaci, které se mohou obávat kvůli rostoucím vládním deficitům a uvolněné monetární politice. V následujícím grafu je přehled projektovaných deficitů na trzích komodit v příštím roce:

2

Zdroj: Youtube

Francisco Blanch z Bank of America Securities hovořil na Bloomberg Markets o tom, že Čína zvládla pandemii dobře a její ekonomika se nyní zvedá, což se projevuje na poptávce po palivech a ropě. Jiná je ale situace v USA a zejména v Evropě. Blanch k tomu dodal, že jak poptávka po motorové naftě, tak po leteckém palivu je stále znatelně utlumená.

Pokud by uvolněná fiskální a monetární politika vedla k reflaci, jsou komodity vhodnou investicí? Ekonom s této souvislosti zmínil tři základní aktiva: Ropu, měď a zlato. Na ropě je velký objem nevyužitých kapacit a pandemie u ní vytváří velkou nejistotou, protože vede ke „krizi mobility“. Ropa je tedy jako nástroj zajištění proti inflaci nejslabší. Měď je v tomto ohledu lepší i proto, že souvisí s přechodem na zelené energie, o kterém hovoří kandidát na amerického prezidenta Joe Biden. Ropa, měď a ani zlato by si ale nevedly dobře v případě, že by americké prezidentské volby dopadly s nejasným výsledkem a vedly by se zdlouhavé spory o to, kdo bude dalším prezidentem.

Čínský impuls pro Německo: Scotiabank v následujícím grafu porovnává vývoj čínského úvěrového impulsu s německým PMI. Vývoj v Číně podle grafu předbíhá vývoj v německé ekonomice a jelikož úvěrový impuls stále sílí, měla by to být dobrá zpráva pro naše západní sousedy:

3

Zdroj: Twitter, Sober Look

Od Estonska až po Řecko: Eurostat tento týden přináší srovnání evropských zemí podle míry vládního zadlužení (data z druhého čtvrtletí letošního roku). Na první příčce se dlouho nic nemění, drží jí stále Řecko se znatelným náskokem před Itálií. Naopak vládní dluhy Estonska jsou na méně 20 % HDP a mezi nejméně zadlužené země se stále řadíme i my. Naše vládní dluhy se totiž pohybují kolem 40 % HDP, zatímco průměr eurozóny se blíží 100 % HDP:

4

 u nás doma...

Výjimečná recese: Centrum.cz píše, že podle bank „je zájem o hypotéky i přes druhou vlnu pandemie a částečně utlumenou ekonomiku extrémní“. Portál dodává, že „dle hypoindexu, který trh s úvěry na bydlení dlouhodobě sleduje, trhne letošní rok možná i historický rekord“. „V České republice se ve druhém čtvrtletí zvýšily ceny bytů mezikvartálně o 1,6 procenta, což je mimochodem nejpomalejší růst za poslední dva a půl roku, nicméně i tak byly meziročně dražší o 7,7 procenta. Pokud se podíváme na vývoj cen starších a nových bytů, tak tentokrát se jejich tempo téměř srovnalo," říká pro centrum.cz Petr Dufek, analytik ČSOB.

Realitní trh tedy podle analytika v podstatě nereaguje tak jako v předchozích dvou recesích, kdy naopak byty zlevňovaly. „Důvodem jsou nejspíš levné peníze. A to nejenom z pohledu možnosti si je vypůjčit, ale především je investovat. Nedostatek investičních příležitostí v době záporných úrokových sazeb a negativních výnosů dluhopisů prostě zatraktivnil realitní trhy v některých zemích natolik, že se investice do bytů staly vyhledávanou příležitostí“, míní Dufek. Ekonom České spořitelny Michal Skořepa k tomu dodal, že „mnozí z nás nejspíš ke svému stávajícímu městskému 'vězení' chtějí dokoupit ještě chatu, chalupu nebo byt na venkově či na horách“.

Neobvyklý strom roku: Jak informuje seznam.cz, vítězství v anketě Strom roku si poprvé odnáší ovocný a zároveň nejmladší strom. „Vítězná jabloň, kožená reneta zimní, již přes sedm dekád stíní návštěvníkům hostince u Lidmanů v Machově u polských hranic. Strom je místním symbolem sousedského života, tradic a udržitelného rozvoje. Ačkoliv letošní rok úrodě obecně moc nepřál, tak jabloň u Lidmanů je obsypaná jablky....podle pamětníků byly ve 20. letech minulého století na místě vysazeny čtyři jabloně. Když poslední z nich začala chřadnout, zachráněná větev dala život té současné“, píše portál.

5

Zdroj: Nadace Partnerství

 


Čtěte více:

Nejvyšší dividendové výnosy na světě
21.10.2020 17:26
Podívejme se dnes na nejvyšší dividendové výnosy na světě a poté na to...
Reuters: Biden by výrobcům aut asi zpřísnil pravidla emisí
21.10.2020 15:58
Automobilky ve Spojených státech se připravují na zpřísňování emisních...
Internetový prodejce módy About You chystá vstup na burzu
22.10.2020 10:22
Německý internetový prodejce módy About You chystá vstup na burzu. Dou...
Reuters: Po America First může přijít povzbuzení pro zahraniční trhy
22.10.2020 13:56
Po čtyřech letech agendy pod vlajkou America First někteří správci maj...
Tesla překonává očekávání, výsledky ale opět stojí na emisních povolenkách
22.10.2020 12:32
V uplynulém kvartálu bylo kolem akcií společnosti Elona Muska poměrně ...
Euler Hermes:Počet insolvencí ve světě v r. 2021 stoupne o 31 procent
22.10.2020 16:22
Počet insolvencí v příštím roce ve světě v příštím roce stoupne o 31 p...
ČEZ prodal většinu rumunských aktiv do rukou MIRA
23.10.2020 8:25
Energetická skupina ČEZ prodala většinu svých rumunských aktiv londýns...
Daimler publikuje kompletní kvartální čísla (komentář analytika)
23.10.2020 11:04
Německá automobilka Daimler představila předběžné výsledky již v minul...
EY: Aktivita na trhu s primárními úpisy akcií výrazně stoupla
23.10.2020 11:06
Aktivita na globálním trhu s primárními úpisy akcií (IPO) zaznamenala ...
Babiš předal Zemanovi návrh na odvolání ministra Prymuly. Dodal také jméno nástupce
23.10.2020 11:31
Premiér Andrej Babiš (ANO) předložil dnes v Lánech prezidentovi Miloši...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data