Close search

Země dnes slaví 6024. narozeniny. Alespoň podle arcibiskupa Jamese Usshera a jeho výkladu bible

Wikimedia Commons/Apollo 17/Peter Lely, Public domain Zdroj: Wikimedia Commons/Apollo 17/Peter Lely, Public domain

V průběhu staletí se objevila spousta teorií o stáří naší planety. Jedna z nejznámějších datuje její zrod na 23. října 4004 před naším letopočtem.

Kreacionisté věří, že vesmír, Země a všechny živé tvory stvořila vyšší bytost, respektive Bůh. V jejich učení proto není místo pro evoluci nebo určování stáří planet na miliardy let.

Hledání Stvoření

Arcibiskup James Ussher, který žil v letech 1581-1656, učinil v roce 1650 nadčasový objev. Po prozkoumání takzvané hebrejské Bible, která je společná jak pro židy, tak pro křesťany, analýze starých kalendářů a zasazení biblických událostí do historického kontextu, dospěl k datu Stvoření.

Původně mu to vycházelo na rok 4000 před naším letopočtem, ale protože když římský kněz Diviš Malý v roce 532 navrhl letopočet podle narození Ježíše Krista, spletl se o čtyři roky, i Ussher posunul stáří Stvoření o stejnou dobu.

Nespokojil se ale jen s určením roku. Nejdřív si zvolil podzim, protože na toto roční období připadá začátek židovského roku, a s použitím židovského kalendáře stanovil datum Stvoření na 23. října 4004 před naším letopočtem. Země tak dnes slaví 6024. narozeniny.

Jak stará vlastně je Země?

James Ussher nebyl jediný, kdo se pokusil datovat Stvoření. Astronom Johannes Kepler v roce 1598 z biblických údajů vypočetl, že svět byl stvořen v neděli 27. dubna 3877 před naším letopočtem. A Issac Newton v roce 1700 stanovil letopočet stvoření světa na rok 4000 před Kristem, byť ne úplně přesně, prý to mohlo být o dvacet let dřív nebo později.

Dnešní věda se Stvoření dívá s větším rozpětím a přidává několik nul navíc: vesmír vznikl před přibližně 13,8 miliardami let a o poznání mladší Zemi je jen 4,6 miliardy let.

Zdroje: rozhlas.cz, vira.cz, wikipedia.org

Nejčtenější články