Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Prymula není jediný: Politici se poroučeli za porušení opatření kvůli milenkám i golfu

Autor: ČTK, tsv - 
23. října 2020
13:00

Na světě během koronakrize rezignovalo již několik vysoce postavených politiků a odborníků  v souvislosti s pochybeními v opatřeních proti koronaviru. Mezi jedince se zřejmě připojí i ministr zdravotnictví Roman Prymula poté, co ho o odstoupení požádala opozice, ministr vnitra i předseda vlády.

Epidemiolog a profesor na Královské univerzitě v Londýně Neil Ferguson 6. května oznámil, že odstupuje z poradního sboru SAGE, který se významnou měrou podílí na vládní strategii boje s koronavirem. Stalo se tak poté, co britský list The Telegraph přinesl informaci, že se Ferguson navzdory omezení pohybu stýkal se svou vdanou milenkou.

Následně 26. května ohlásil rezignaci na pozici ministerského náměstka britský poslanec Douglas Ross. Reagoval tak na aféru poradce britského premiéra Dominika Cummingse. Tento politik, který byl hlavním strůjcem kampaně za vystoupení Británie z EU před referendem v roce 2016, odvezl pár dní po začátku celostátní karantény syna na hlídání ke svým rodičům z Londýna do 400 kilometrů vzdáleného severoanglického hrabství Durham. Podle Rosse Cummings postupoval způsobem, který mnoho Britů nepovažovalo za dostupnou možnost, veřejnosti navíc své chování dostatečně nevysvětlil a nevyjádřil lítost. Cummingovo setrvání ve funkci vyvolalo značnou kritiku, víc jak než milion lidí podepsalo petici žádající odvolání. Premiér Boris Johnson svého poradce podpořil a Cummings zůstal v úřadu.

Později 2. července z funkce odstoupil novozélandský ministr zdravotnictví David Clark. Kritizován byl již v dubnu poté, co vyvezl svou rodinu na pláž, ačkoli v zemi platila karanténa. Později svou chybu veřejně uznal a nabídl premiérce Jacindě Ardernové rezignaci. Vzhledem ke krizi kolem koronaviru ale odvolán nebyl. Kritika jeho resortu ale sílila, a tak nakonec sám odstoupil.

Hned další den rezignoval na svůj úřad ghanský státní tajemník pro průmysl a obchod Carlos Kingsley Ahenkorah s pozitivním testem na covid-19, protože nerespektoval pravidla izolace a dál pokračoval v předvolebních mítincích před parlamentními volbami v zemi.

Paraguayský ministr zdravotnictví Julio Mazzoleni přijal rezignaci svého náměstka Juana Carlose Portilla 23. srpna poté, co sociální média přinesla fotografie Portilla na jednom večírku v době, kdy v zemi vstoupila v platnost omezení proti koronaviru.

Na svoji funkci následně 26. srpna rezignoval irský eurokomisař pro obchod Phil Hogan poté, co se v rodném Irsku zúčastnil golfového večírku, kde se sešlo přes 80 lidí, v zemi byla přitom tehdy povolena shromáždění maximálně 50 osob. Kvůli účasti na akci už předtím rezignovali i ministr zemědělství Dara Calleary či místopředseda Senátu Jerry Buttimer. Hogan navíc nedodržel předpisy ohledně karantény při cestě z Bruselu do Irska, a cestou na večírek se ke všemu dopustil dopravního přestupku, když za volantem používal telefon.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa