Hlavní obsah

Stalkerware je na ústupu, špehovací aplikace přesto představují nejrozšířenější hrozbu

Novinky, Lenka Zoulová

Statistiky antivirové společnosti Eset dokládají, že v září byl stalkerware na platformě Android na ústupu. Je to dno snahy bezpečnostních firem a oficiálního obchodu s aplikacemi Google Play. Tato skupina špehovacích aplikací přesto představuje v Česku nejrozšířenější hrozby.

Foto: Soe Zeya Tun, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V průběhu září zaznamenali analytici snížení počtu útoků prostřednictvím špehovacích aplikací zhruba o čtvrtinu. „Za oslabením této snahy vidím výrazný tlak bezpečnostních společností a Googlu, jakožto vývojáře systému Android. V září společnost ohlásila změnu programových zásad pro vývojáře pro aplikační obchod Google Play,“ konstatoval Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení z české pobočky Esetu.

„Nepochybně je to dobrý krok, který vývojáře škodlivých aplikací na nějaký čas zpomalí. Úplný zánik mobilního stalkerwaru ale očekávat nelze. Přinejmenším bude i nadále dostupný mimo oficiální obchod,“ připustil Jirkal.

Připomněl, že nové podmínky platí od října. Tvůrci aplikací nesmějí například prezentovat své řešení jako aplikace určené ke špehování, maskovat ani skrývat sledovací funkce, musí být možné aplikace zřetelně identifikovat pomocí jedinečné ikony.

Bezpečnostní experti bijí na poplach, nárůst phishingových podvodů je alarmující

Bezpečnost

Žebříčku hrozeb kraluje Cerberus

V září přesto představovali špehovací aplikace pro české uživatele nejrozšířenější hrozbu, žebříčku přitom kraloval stejně jako v přechozím měsíci stalkerware Cerberus. „Jedná se o aplikaci z neoficiálního zdroje, která slouží ke sledování a ovládání telefonu na dálku,“ podotkl bezpečnostní expert.

„Vývojáři aplikaci propagují jako nástroj pro případ krádeže a službu rodičovské kontroly. Pomocí SMS příkazů tato aplikace dokáže například zapnout Wi-Fi, přečíst SMS, smazat některé údaje či sledovat polohu. Zároveň je možné tuto aplikaci skrýt v systému, což společně se vzdálenými příkazy odporuje pravidlům oficiálního obchodu. Proto aplikaci oficiální cestou stáhnout nelze,“ vysvětlil Jirkal.

Sledovat zařízení dovede také malware Traca, kterému v aktuálním žebříčku patří druhé místo. Sluší se nicméně podotknout, že tato knihovna funkcí je v přehledu novinkou. V tabulce níže naleznete přehled deseti nejrozšířenějších mobilních hrozeb pro platformu Android.

TOP 10 kybernetické hrozby pro Android v České republice
1.Application.Android/Monitor.Cerberus (3,17 %)
2.Application.Android/Monitor.Traca (1,72 %)
3.Application.Android/Monitor.Guardian (1,67 %)
4.Trojan.Android/Agent.BPO (1,65 %)
5.Application.Android/Monitor.Androidlost (1,58 %)
6.Trojan.Android/Agent.CAM (1,29 %)
7.Trojan.Android/Agent.BZF (1,22 %)
8.Trojan,Android/TrojanDropper,Agent,CJM (1,20 %)
9.Trojan.Android/Spy.SmsSpy.PD (1,18 %)
10.Trojan.Android/TrojanDropper.Agent.FRE (1,13 %)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám