Prymula s Faltýnkem se dopustili přestupku. Trest čeká i restauraci, míní právník

Fotografové Blesku zachytili Romana Prymulu, jak vychází z restaurace na pražském Vyšehradě

Podle právního hlediska bude Prymulovi udělena ještě větší sankce než běžným občanům

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) a předseda Poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se podle právníka osloveného CNN Prima NEWS dopustili nenošením roušek na veřejnosti přestupku. Za to jim hrozí pokuta do výše až 10 000 korun. Podle advokátky Kláry Slámové by mohla být Prymulovi, z důvodu jeho postavení, udělena vyšší sankce než běžným občanům. Trest pak podle právníků nemine ani restauraci, která se pravděpodobně propůjčila k protiprávnímu jednání.

Pražský magistrát už informoval, že povede správní řízení kvůli porušení vládních opatření v restauraci Rio's, kde se Prymula setkal s Faltýnkem a dalšími lidmi. Restaurace měla otevřeno a ani jeden z politiků neměl při opouštění podniku nasazenou roušku. Zaznamenali je při tom fotografové deníku Blesk. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) sdělil, že magistrát povede řízení s právnickými i fyzickými osobami.

Hrozí mu, stejně jako každému jinému, právní sankce. Jeho odpovědnost je ale z hlediska politické funkce ještě větší, stejně jako jsou na něj kladeny vyšší i morální nároky.

„Prymulovi hrozí, stejně jako každému jinému, právní sankce. Jeho odpovědnost je ale z hlediska politické funkce ještě větší, stejně jako jsou na něj kladeny vyšší i morální nároky,“ myslí si advokátka Klára Slámová.

Jakákoli sankce, která by mu byla uložena, je v souvislosti s politickou odpovědností podle ní prakticky bagatelní. „Měli by k tomu přihlédnout. I třeba na policisty nebo advokáty jsou z titulu postavení osoby vyšší nároky než u běžného občana,“ upřesňuje Slámová.

„Správní řízení se může v tomto konkrétním případě pohybovat v řádu měsíců až dvou,“ říká advokátka s tím, že podmínkou je, aby se dotyčný subjekt vyhýbal své odpovědnosti a nezdržoval správní řízení.

Také podle právníka Jana Eisenreicha se Prymula s Faltýnkem nenošením roušek na veřejnosti dopustili přestupku. Těmito případy se zabývá krajská hygienická stanice. Fyzickým osobám při porušení hrozí pokuta až deset tisíc korun.

Sankce neminou ani restauraci Rio's na Vyšehradě, která pravděpodobně porušila zákaz otevírací doby. „Zcela jistě se bude trest pohybovat mezi desítkami až možná stovkami tisíc,“ odhaduje Slámová. Podle Eisenreicha to ale může být ještě mnohem více. „Té restauraci hrozí pokuta až tři miliony korun,“ řekl.

Tagy: