Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Proč se nechovat jako Prymula? Přečtěte si názory odborníků na důležitost dodržování covidových opatření

Roušky významně snižují riziko přenosu koronaviru

Roušky významně snižují riziko přenosu koronaviru foto: Reuters

Doporučujeme
PRAHA - Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) podle Blesku vyšel ve středu večer z restaurace, kde s ním byl například i předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Prymulu to bude dle premiéra Andreje Babiše (ANO) stát ministerské křeslo. Ať už ale zareagují lidé jakkoliv, dodržovat nastavená opatření proti šíření koronaviru je přesto nadále potřeba, což dokládají následující studie či názory odborníků.
  14:02

Šéf resortu zdravotnictví podle Blesku nedodržující vládní opatření rozlítil Čechy a přijde na základě vyjádření Babiše o svůj post. Prymula nejen, že byl podle deníku v restauraci Rio’s v době, kdy jsou dle nařízení vlády s ohledem na koronavirovou epidemii tato zařízení uzavřená, ale navíc si venku nenasadil roušku, přestože se setkal například s řidičem svého vládního auta. 

Prymulova verze je ale jiná. Schůzka se podle něj uskutečnila v soukromých prostorách kapituly a opatření o omezení shromažďování neporušil, jelikož platilo až od dalšího rána. Faktem nicméně zůstává, že si venku roušku, jejíž nošení sám doporučil, nenasadil. A restaurace, ve které se podle Faltýnka skutečně setkali, měla být zavřená.

Mohlo by se to zdát jako maličkost, ale nosit roušku je nyní podle odborníků důležité i venku. „Smyslem i těch nejobyčejnějších roušek, které nosíme, je, abychom chránili druhé před kapénkami a aerosolem, který vydechujeme či vykašláváme a může obsahovat virus. Obzvláště menší aerosol se šíří na větší vzdálenosti a zůstává ve vzduchu dlouho,“ uvedl ve středu v rozhovoru pro server Lidovky.cz rektor ČVUT Vojtěch Petráček s tím, že je důležité, aby si chránili rouškou ústa a nos všichni.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula odchází z tiskové konference, kde oznámil, že rezignovat nehodlá.

Prymula a spol. roušky uvnitř neměli. „Po dobu jednání roušky většinově nebyly, protože tam byl vždy nějaký nápoj,“ řekl Prymula pro týdeník Respekt. Jde o situaci, která svým způsobem připomíná duben letošního roku, kdy prezident Miloš Zeman hostil svůj poradní tým a u jednoho stolu se tehdy sešel šéf vnitra Jana Hamáček (ČSSD) i obrany Lubomíra Metnara (ANO). Vzdálenosti mezi hosty byly podle snímku mluvčího Jiřího Ovčáčka minimální. 

Rastislav Maďar, později koordinátor epidemiologického týmu ministerstva zdravotnictví, hodnotil situaci pro Lidovky.cz slovy, že by rozhodně nebylo moudré, pokud by členové expertního týmu a další účastníci posezení byli ve vzdálenosti menší než dva metry bez roušky. Událost se odehrála v době, kdy nosit roušku na veřejnosti museli Češi povinně a za nedodržování hrozila pokuta.

Prezident Miloš Zeman a jeho poradní tým vyslovili podle ministrů vnitra a...

Co se týče dodržování restrikcí, Česko se podle virologa Jiřího Černého nyní nachází ve stavu, kdy je potřebné jej dostat pod kontrolu. „Situaci v tuzemsku považuji za natolik alarmující, že je nutné zatáhnout za záchrannou brzdu a epidemii zpomalit pomocí drastických opatření,” uvedl pro Lidovky.cz tento týden virolog.

V současné chvíli má podle něj Česko nakročeno k italskému či wu-chanskému scénáři z počátku pandemie, pokud nedojde ke zpomalení šíření viru. „Situace ve Wu-chanu byla asi podobná jako na jaře v severní Itálii nebo ve Španělsku. Je zde ale reálná šance, že pokud se v tuzemsku rychle nepodaří situaci dostat pod kontrolu, tak se podobný scénář může opakovat i u nás,” řekl Černý.

Prymulu překvapila zpráva od WHO o slabé účinnosti remdesiviru. Virus podle něj zřejmě unikl z laboratoře

Roušky a respirátory jsou podle izraelských expertů důležité vzhledem k tomu, že někteří nakažení s asymptomatickým průběhem nemoci mohou chorobu dostat znovu, což by mohlo představovat problém pro koncept předpokládané kolektivní imunity. Ve své studii odhalili, že protilátky se sice vytvořily po prodělání u osmdesáti procent populace, zbylá pětina je však neměla. Podle vědců tak není radno roušky a respirátory ignorovat. Více o tématu zde.

Tématu nošení roušek se dotkl v minulosti také již zmíněný epidemiolog Maďar. „Když vezmeme například restaurace nebo MHD, to jsou místa, kde by se člověk chtěl chránit a nejspíš by asi nechtěl, aby na něj někdo z bezprostřední blízkosti prskal,“ konstatoval pro Lidovky.cz s tím, že jde o zodpovědnost vůči okolí. „Asi se shodneme, že nandat si roušku, když se mám přiblížit k někomu na dva metry, je velmi jednoduché.“  

Američtí výzkumníci zase prokázali, že přestože je rouška mnohdy nepohodlná, nemá vliv na tok kyslíku do plic, a to ani u osob s těžkými plicními chorobami. Podle agentury Reuters otestovali patnáct zdravých lékařů a stejný počet vojenských veteránů se silně poškozenými plícemi. Před a po testu, který spočíval v šestiminutové svižné chůzi, změřili hladiny kyslíku a oxidu uhličitého v krvi. Výsledkem bylo, že ani jedna skupina nevykazovala významné změny ve výměně tělních plynů, a to ani hned po testu, ani půl hodiny poté.

Hromadné nošení roušek snižuje šíření koronaviru o více než 60 procent. Vědci to dokázali na pokusu s křečky

O účinnosti roušek hovořili v květnu i výzkumníci z Hongkongu. Při pokusech zjistili, že bezkontaktní přenos viru se může snížit při jejich použití o více než šedesát procent. „Je jasné, že když nakažení lidé nosí roušku, zvlášť když nemají žádné symptomy, je to mnohem důležitější než cokoli jiného,“ řekl tehdy přední expert v zemi Yuen Kwok Yung novinářům. „Vysvětluje to také, proč je důležité všeobecné nošení roušek, protože teď už víme, že značný počet nakažených nemá žádné symptomy,“ dodal.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.