Třeba uzrává doba, kdy bude možné zkusit i v Česku dělat fotbal slušně, říká Šmicer a zmiňuje Nezmara

Třeba uzrává doba, kdy bude možné zkusit i v Česku dělat fotbal slušně, říká Šmicer a zmiňuje Nezmara

Vicemistr Evropy z roku 1996 Vladimír "Štístko" Šmicer v interview pro server seznamzpravy.cz ozřejmil, že by jeho vstup do nového vedení Fotbalové asociace ČR nemusel být úplnou science-fiction.

To, že nynější předseda Martin Malík prohlásil, že jsou pod současným stavem podepsáni všichni ve fotbale, příliš nekvitoval. Podle jeho slov by měl mluvit zejména sám za sebe...

"Vůbec se mi nelíbilo, jak to formuloval, že za ten marast můžou všichni. Nevím o tom, že by ve výkonném výboru panu Berbrovi on nebo někdo jiný nějak zásadně oponoval. Když se pár lidí z fotbalu ozvalo, třeba můj tchán Ladislav Vízek, dočkali se jen žalob a zostuzení. Ale proti panu Berbrovi šli, na rozdíl od pana Malíka," podotkl na webu seznamzpravy.cz vítěz Ligy mistrů z roku 2005.

OHledně případného nového vedení českého fotbalu padá kromě jiných i jeho jméno. Co tomu říká? "Musím říct, že kdyby se mě na to někdo zeptal ještě před týdnem, odpověděl bych mu, že ani omylem. Ale situace se mění. Víte, já dělám 9 let předsedu fotbalového oddílu v Chabrech, spoustu věcí jsme tu vylepšili, zmodernizovali. A když člověk vidí, jak se mu to pod rukama mění k lepšímu, má z toho radost. Třeba by to takhle šlo i s celým českým fotbalem. Takže kdyby byl o moje schopnosti a zkušenosti, které jsem ve světě získal, zájem, asi bych uvažoval i nad tím, že bych do toho šel. Nevím, jestli přímo na předsedu nebo spíš na nějakou jinou funkci, ale fotbal mi toho hodně dal a já jsem připraven mu za to mnohé vrátit," přiznal v rozhovoru pro seznamzpravy.cz někdejší forvard Liverpoolu, Bordeaux, Racingu Lens či Slavie.

Jeho podmínky by nebyly nikterak nesplnitelné. "Když tady bude zájem dělat to slušně a čistě a kdyby se ve vedení fotbalu sešlo víc takových lidí. Když jsem pracoval jako manažer u reprezentace, tak se mi moc dobře dělalo s Rudou Řepkou. Anebo mě napadá Honza Nezmar, u něj se mi moc líbí způsob, jak pracuje. A určitě by se našli i další. Oni si ze mě ti pánové nahoře dělali vždycky legraci, že jsem Štístko, snílek, že jsem moc hodný. A že takhle nastavený člověk podle nich nemůže být ve fotbale úspěšný. O tom, jak jsem byl úspěšný na hřišti, ať si lidé udělají obrázek sami. A kam to dovedli tihle pánové s jejich ostrými lokty, vlastně také. Velkej Čáp Pelta i Taťka Berbr, kteří přece moc dobře věděli, jak se ten fotbal má dělat, už se oba ocitli ve vyšetřovací vazbě, jednomu běží soud, druhého patrně čeká. Tak třeba opravdu nastává doba, kdy bude možné zkusit i v Česku dělat fotbal slušně. Já jsem přesvědčen, že lidí, co uvažují tímhle směrem, je tady dost. I těch, co už ve fotbale něco dokázali," zakončil na seznamzpravy.cz sedmačtyřicetiletý rodák z Děčína.

Damková měla údajně opustit svou funkci v UEFA. Opustí i Berbra?