Český červený kříž školí dobrovolníky, aby mohli pomáhat v domovech pro seniory

Dobrovolníky hledají v současné situaci nemocnice i domovy pro seniory. V praktických dovednostech proto zájemce proškoluje například Český červený kříž. Jednodenní kurzy organizuje v Praze a v Brně. Dobrovolníci pak můžou pomáhat například s hygienou nebo s podáváním jídla.

Zájem o kurzy je podle organizátorů velký, od jejich spuštění před několika týdny už je zaregistrovaných dohromady více než 500 účastníků. Jen v Brně jich je zhruba 200.

Věkový průměr účastníků všech dobrovolníků je podle Českého červeného (ČČK) kříže 37 let.

V prázdné učebně Vyšší odborné škole zdravotnické v Kounicově ulici dnes účastníci kurzu pod dohledem školních lektorů trénují na figurínách a také na sobě navzájem péči o budoucí pacienty – převlékání postelí, krmení pacientů, jejich hygienu nebo jak jim podložit hlavu.

Český červený kříž školí v Brně dobrovolníky

Tito poučení laici, jak jim ČČK říká, uleví zdravotníkům od činností, které nevyžadují odbornost. Pomoci můžou jak v nemocnicích, tak v domovech pro seniory a dalších sociálních službách, kde hrozí výpadek personálu například kvůli nemocnosti.

Chci pomáhat!

Každý člověk starší 18 let s čistým trestním rejstříkem se může přihlásit do kurzu moderního ošetřovatelství. Zájěmci se mohou registrovat na webu ČČK. Vyplní přihlášku a pak už jen počkají, až je kontaktují organizátoři kurzů – ty jsou jednodenní.

Nemocnice i sociální služny podle Ivany Holáskové pomoc chtějí a vítají – s dobrovolníky uzavírají dohodu o provedení práce.

Spustit audio

Související