Zde může být vaše reklama.

O personálním složení budoucí krajské rady už je jasno

O personálním složení budoucí krajské rady už je jasno

foto: Pavel Jedlička

23. 10. 2020 - 14:38

Necelé tři týdny po volbách do krajských zastupitelstvev už je jasno o jménech, která zasednou v nové krajské radě poté, co se 30. října sejde nově zvolené krajské zastupitelstvo. Piráti a Starostové, kteří budou mít v Olomuckém kraji hejtmana, zveřejnili návrh koaliční smlouvy. Tu by zástupci všech tří stran, které se budou na vládě podílet, měli podepsat v pondělí před krajským úřadem. V odpoledních hodinách by před ním měla proběhnout tisková konference nové vládní koalice.

Informaci o tom, že je návrh koaliční smlouvy na stole a o personálních otázkách je tak jasno, potvrdila dvojka z kandidátky Pirátů a Starostů, Zdeňka Dvořáková Kocourková.

"Je to finální znění, které nyní probíhá schvalovacím kolečkem u Pirátů. Všechny ostatní strany trojkoalice s ním již souhlasily. Piráti mají na hlasování čas do pondělí 14:15, ve 14:30 plánujeme tiskovou konferenci před krajským úřadem," napsala na dotaz Večerníku Dvořáková Kocourková (Piráti).

Na místě by se podle ní podepsali dva zástupci za každou stranu. O jménech zatím jasno není.

"Podle toho, koho do pondělka nevyřadí covid do karantény a v souladu s vládními opatřeními," řekla k chystanému podpisu Zdeňka Dvořáková Kocourková.

Pozitivně testovaným na koronavirus byl v minulých dnech totiž budoucí hejtman Josef Suchánek (STAN). V karanténě je pak muž, který mu má dělat 2. náměstka, tedy Dalibor Horák (ODS), který to Večerníku napsal v sms zprávě.

Jaká jména usednou v krajské radě a jaké budou mít kompetence?

Piráti a Starostové budou mít hejtmana, tím bude Josef Suchánek. Dále obsadí pozice uvolněného člena rady pro investice, evropské projekty, transparenci, IT a SmartRegion, funkci bude zastávat Zdeňka Dvořáková Kocourková. Dalším uvolněným členem rady, pro oblast životního prostředí, odpadů a zemědělství, se stane Martin Šmída. Neuvolněného člena rady bude za Piráty a Starosty představovat Radim Sršeň.

Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj, budou mít 1. náměstka hejtmana s gescí sociálních věcí a záležitostí seniorů, pozici bude zastávat Ivo Slavotínek, dále budou mít náměstka pro regionální rozvoj, územní plánování a rozvoj venkova. Této role se ujme Jan Šafařík. Aleš Jakubec bude uvolněným členem rady pro oblast školství. Neuvolněným členem rady s gescí kultury a památkové péče bude Jan Žůrek.

ODS bude mít 2. náměstka hejtmana v osobě Dalibora Horáka. Michal Zácha se stane náměstkem hejtmana s gescí v dopravě, sportu a volném čase, neuvolněným členem rady kraje bude za ODS Ivo Mareš.

Na znění koaliční smlouvy se můžete podívat zde.

Další články