Vážná šaškárna, sitcomové drama. Film Chicagský tribunál je historický kočkopes

23. říjen 2020

Přestože jsou Vítek s Alešem vzhledem k pokročilému věku ošleháni mrtvicemi ze všech stran, jejich rodiny je zatím neprohlásily za mrtvé. Životní funkce jim však pro jistotu hlídá Šárka Gmiterková, která udržuje bdělost a svěžest hovězího humoru motivačními proslovy o pneumatických křivkách Kim Kardashian. Neříkejte, že byste raději četli o filmech, i když i na ty dojde!

Smutnou pravdou je, že o co živelnější by se mohla zdát atmosféra ve studiu, o to chladnější selekci filmových zážitků přinesl uplynulý týden. Polomrtvá Rebecca snad kromě příjemného retro oparu a vymazlených kulis nestojí za řeč, a věřte nevěřte, ani očekávaný Chicagský tribunál nepatří k absolutní elitě Netflixovic rodiny.

„Režisér Aaron Sorkin mi připomíná cool učitele historie, kterej se snaží bejt strašně zábavnej. Ale až do tý míry, že z látky vyždíme všechen život a začne to bejt hlavně o něm, o tom, jak to říká,“ nastiňuje Vítek dojem ze snímku, který popisuje události odehrávající se roku 1968 v USA. Organizátoři pokojných protestů proti sjezdu demokratů byli tehdy obviněni z podněcování nepokojů a dotaženi před soud. Ten se nakonec zapsal do dějin, což se ovšem z pohledu Čelistí ani přes příhodnou dobu uvedení novému snímku pravděpodobně nestane.

„Vítězství dobrýho načasování. Ale právě proto bychom na tohle téma měli mít určitý nároky a myslím si, že to Sorkin nepostavil úplně nejlíp. Je to přežvaněný a on nestíhá,“ rozčiluje Aleše další promrhaná šance. Pochvalu zaslouží alespoň herecké obsazení, které až na senilní úděl Franka Langelly funguje obstojně.

„Přístupnost filmu vítězí nad důležitostí,“ konstatuje závěrem Vítek a otázkou zůstává, zda raději nevěnovat 129 minut svého drahocenného času dramatu, ve kterém historie ještě neřekla poslední slovo – Kardashiankám.

Zkrotí Kim divoké Káně? Je voda ze záchodu lepší než tisíc doktorů? Jaké největší vzrůšo zažila k-popová kapela Blackpink? Co se Šárka naučila na kurzu twerkování s Karlem Högerem? Zaplácne Alešovy komplexy koupě obojživelného vozidla? Způsobil Vítek svou náklonností Jeffu Bridgesovi lymfom? A co vy – jste, jací jste? Dozvíte se v Čelistech.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Šárka Gmiterková , Tereza Kunderová
Spustit audio