Havrlant o schůzce na Vyšehradě: Pozval mě Faltýnek, řešili jsme plošné testování na koronavirus

Ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant v pátek potvrdil svou účast na kritizovaném středečním jednání s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou a předsedou poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. Jednání se podle něj týkalo pilotního projektu na plošné testování obyvatel na covid-19.

Ostrava (Aktualizováno: 18:37 23. 10. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůzky na Vyšehradě se kromě Romana Prymuly a Jaroslava Faltýnka zúčastnil i ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant

Schůzky na Vyšehradě se kromě Romana Prymuly (za ANO) a Jaroslava Faltýnka (ANO) zúčastnil i ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant | Foto: Alexandr Satinský / MAFRA | Zdroj: Profiedia

Havrlant uvedl, že jednali v uzavřeném neveřejném soukromém prostoru. „Tam je takový salonek, uzavřený neveřejný prostor,“ řekl Radiožurnálu.

Vyšehradská kapitula v pátek v prohlášení uvedla, že ji informace o schůzce Prymuly a Faltýnka v prostorech, které pronajímá restauraci, zaskočila. O jejich poskytnutí totiž nevěděla.

PŘEHLEDNĚ: Od restauračního salonku k vyšehradské kapitule. Jak aktéři popisují noční schůzku?

Číst článek

Sám Havrlant se podle svých slov k dvojici připojil kolem 22. hodiny.

„Byl jsem přizván na jednání panem inženýrem Faltýnkem, kde byl i náš ministr zdravotnictví. To proto, abych osvětlil, jaký je stav přípravy pilotního projektu, který se děje tady v Moravskoslezském kraji pro republiku a týká se plošného testování a využitá těch rychlých antigenních testů,“ vysvětlil.

Cestu do metropole prý měl naplánovanou kvůli čtvrtečnímu jednání na ministerstvu zdravotnictví. Vyrazil ale už ve středu odpoledne, aby se vyhnul rannímu provozu na dálnici D1. Upřesnil, že jde o jeho standardní praxi.

Faltýnek podle něj schůzku inicioval, jelikož „moderoval součinnost“ mezi Moravskoslezským krajem a ministerstvem zdravotnictví, a to zejména při přípravě již zmíněného pilotního testování na koronavirus.

Kauza Vyšehrad

Deník Blesk v pátek otiskl fotografie, které ministra zdravotnictví zachytily bez roušky při nočním odchodu z restaurace. Podle zveřejněné fotografie Prymula navštívil restauraci v době, kdy by podle vládních nařízení měla být zavřená, při odchodu z restaurace k autu také neměl na obličeji roušku.

Probošt z vyšehradské kapituly: Celý objekt je pronajatý jako restaurace, je to zlomyslně posunuté

Číst článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) Prymulu dopoledne vyzval k rezignaci, což ale šéf resortu zdravotnictví odmítl s tím, že se ničeho nedopustil.

Babiš proto předložil v pátek odpoledne prezidentu Miloši Zemanovi návrh na Prymulovo odvolání. Zároveň hlavě státu navrhl nového ministra, s nímž by se měl Zeman sejít v úterý.

O koho jde, odmítl Babiš sdělit. Dotyčný ale podle něj má obrovské mezinárodní zkušenosti. Prymulovi, který zůstane ve funkci až do jmenování nástupce, pak navrhl možnost působit v expertní skupině epidemiologů.

Tomáš Pika, Zuzana Jarolímková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme