Modelová železnice je přitažlivým exponátem Vagonářského muzea. S řadou vtipných detailů

22. říjen 2020

Historickou modelovou dráhu ve Vagonářském muzeu ve Studénce na Novojičínsku procházejí návštěvníci na konci prohlídky. Obdivovat mohou dva okruhy kolejiště, modely historických mašinek a taky propracované detaily.

Dětem a fanouškům dráhy spolehlivě bere dech. Historická modelová železnice je jednou z velkých atrakcí muzea. Její autoři si poctivě vyhráli s detaily a zvědavým očím přichystali i pár špeků – dokonce i zločin na nádraží.

„Ten exponát má své kouzlo, protože modeláři si s ním opravdu vyhráli. Napočítal jsem 222 různých figurek, postaviček. Postupem času zjišťuji, že jich je mnohem více,“ přiznává vedoucí muzea Bronislav Novosad.

Je tady například rybář, který z vody právě vytáhl rybu. „Je tady pochodující vojenská rota, železničáři opravující část drážního tělesa, zachycena je hra volejbalu, natáčení filmu,“ vyjmenovává Novosad.

Promlčený zločin

„Posledním takovým objevem je dokonce trestný čin, který se stal na zdejší modelové železnici. Pořád jsem zkoumal tuto postavičku – ona leží na schodech. Byla, řekl bych zavražděna, protože končetiny jsou hlodavci nebo někým odstraněny. Ale protože se zločin na této modelové železnici stal před iks lety, tak už je promlčen,“ dodává Novosad.

Spustit audio

Související