S Faltýnkem a Prymulou byl také ředitel ostravské fakultní nemocnice

23. říjen 2020, aktualizováno

Ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant potvrdil svou účast na jednání s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou a předsedou poslaneckého klubu Hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. Podle Havrlanta se jednání týkalo pilotního projektu na plošné testování obyvatel na covid-19.

Jednání se podle něj uskutečnilo v uzavřeném neveřejném soukromém prostoru Vyšehradské kapituly. O Havrlantově stanovisku informovala tisková mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Havrlant později ČTK řekl, že nemyslí, že by porušil nějaké nařízení. Během jednání měl podle svých slov respirátor.

Schůzky na Vyšehradě se kromě Romana Prymuly a Jaroslava Faltýnka zúčastnil i ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant

„Nebyl jsem nikde v restauraci ... bylo to v takovém uzavřeném salonku,“ řekl Havrlant. Podle něj restaurace byla zavřená a byla v ní tma. „Jestli tam byly další schůzky nebo další jednání k jinému tématu, nevím,“ řekl Havrlant. Nedomnívá se, že by porušil nějaké nařízení. „Já ten pocit nemám, ani v tu chvíli jsem ten pocit neměl. Šel jsem prostě na jednání, nebyl zákaz vycházení. Přijel jsem tam a měl jsem respirátor,“ řekl Havrlant. Dodal, že respirátor měl po celou dobu jednání. „Mám už nějaké roky, takže se musím taky nějak chránit,“ uvedl ředitel.

Čtěte také

Podle mluvčí Harlant do Prahy přijel v podvečer, čekal, až bude k jednání přizván, což bylo okolo 22:00. Jednání trvalo přes hodinu. Jednal pouze s ministrem zdravotnictví Prymulou a předsedou poslaneckého klubu Hnutí ANO Faltýnkem. Jednání proběhlo v uzavřeném neveřejném soukromém prostoru Vyšehradské kapituly," uvedla Petlachová.

Vyšehradská kapitula dnes v prohlášení uvedla, že ji zaskočila schůzka Prymuly a Faltýnka v prostorách, které pronajímá restauraci. Kapitula o poskytnutí prostor nevěděla.

Ve vyjádření ředitele zaslaném médiím se dále uvádí, že schůzku inicioval Faltýnek. "Jednání se týkalo pilotního projektu na plošné testování tří antigenních systémů v korelaci s PCR testy, kdy FN Ostrava, Nemocnice Karviná-Ráj a Zdravotní ústav Ostrava byli vybráni jako praktický realizátor tohoto projektu. Je to srovnávací studie na dobrovolnících, kteří přicházejí na odběr z důvodu podezření na koronavirus," píše se v prohlášení.

Čtěte také

Deník Blesk dnes vydal fotografie, které ministra zdravotnictví zachytily bez roušky při nočním odchodu z restaurace. Podle zveřejněné fotografie Prymula navštívil restauraci v době, kdy by podle vládních nařízení měla být zavřená, při odchodu z restaurace k autu také neměl na obličeji roušku.

Premiér Andrej Babiš (ANO) Prymulu dopoledne vyzval k rezignaci a prohlásil, že když neodstoupí, odvolá ho. Ministr později uvedl, že nehodlá odstoupit. Rovněž tvrdil, že se schůzka uskutečnila v soukromých prostorách vyšehradské kapituly.

Kdo nahradí Prymulu?

Premiér odpoledne předložil prezidentu republiky návrh odvolání ministra Prymuly. Nového kandidáta na post by měl Miloš Zeman přijmout v úterý, sdělil ministerský předseda novinářům po jednání v Lánech. Prezident podle něj návrh přijal. Jméno Prymulova nástupce Babiš nesdělil, nezná ho ani prezident.

„Doufám, že se mu bude líbit. Je to člověk, který má bohaté zkušenosti ve zdravotnictví. Doufám, že to proběhne tak, abych nejpozději ve čtvrtek mohl uvést nového ministra do funkce,“ řekl Babiš novinářům.

„Co se týče pana profesora Prymuly, samozřejmě mě to moc mrzí a znovu se omlouvám. To, co se stalo je nešťastné a nepřijatelné. Nemůžeme žádat od lidí, aby dodržovali pravidla, když oni je nedodržují,“ uvedl a zdůraznil, že členové vlády musí jít během epidemie příkladem.

autor: tif | zdroje: ČTK , iROZHLAS.cz
Spustit audio