Jakub Dvořák
23. října 2020 • 15:50

Chorvatský sudí na Spartě? Nejistý a nevyrovnaný, míní expert Příhoda

Vstoupit do diskuse
38
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

K Jadranu nejspíš sparťané příští léto asi zrovna nevyrazí. Způsob, jakým dával Bořek Dočkal sudímu Dujemu Strukanovi najevo, co si myslí o jeho výkonu v zápase s Lille, byl výmluvný. Chorvatský sudí utkání nezvládl. „Došlo k výraznému ovlivnění zápasu,“ pěnil kapitán Sparty. „Byl to nejistý a nevyrovnaný výkon,“ souhlasí i někdejší mezinárodní rozhodčí Radek Příhoda.



Premiéra mladého arbitra, který dosud řídil jen pět utkání v předkolech evropských pohárů, ve skupinové fázi Evropské ligy se hrubě nepovedla. Šestatřicetiletý rodák ze Splitu nadzvedl sparťany už v 23. minutě, kdy poslal Ladislava Krejčího II předčasně do sprch za zatažení Jonathana Davida.

Na první pohled se zdálo, že není co řešit. Krejčí byl poslední hráč Letenských a na útočníka Lille zkrátka sáhl. Z opakovaných záběrů je ale zřejmé, že kontakt nebyl tolik intenzivní, aby David upadl na zem. Navíc by přihrávku nejspíš ani nestihl doběhnout. „Přísné vyloučení,“ glosoval to bývalý hráč a trenér Pražanů Ivan Hašek ve studiu ČT Sport.

SPORNÉ MOMENTY

23. minuta Vyloučení Krejčího
38. minuta Druhá žlutá pro Botmana
45+3. minuta Penalta pro Spartu
66. minuta Ofsajd při gólu Lille

Dočkal však namítal, že to nebyl jediný moment, kdy se chorvatský rozhodčí obrátil proti Spartě. „Nebyla to jedna chyba, která ovlivní zápas, ale kupilo se to. Všechny byly v náš neprospěch. Víme, že je potřeba dál hrát a soustředit se, na druhou stranu musíte také trochu dostat pod tlak toho rozhodčího. Aby pocítil, že něco není na hřišti v pořádku.“

Strukan podle Sportu zásadně chyboval v 38. minutě, kdy měl ukázat Svenu Botmanovi druhou žlutou kartu za zatažení pronikajícího Davida Pavelky. Ačkoliv ponechal výhodu, k přestupku se nepochopitelně nevrátil. Přitom v podobném případě v 64. minutě na opačné straně se k Dočkalově faulu vrátil a žlutou mu udělil.

Zákrok na Davida Pavelku penaltu nakonec neznamenal
Zákrok na Davida Pavelku penaltu nakonec neznamenal

„Byl to nejistý a nevyrovnaný výkon. Na sudím byla znát nervozita nejspíš při premiéře v Evropské lize, což ho neomlouvá. Posuzování jednotlivých situací na hřišti musí být konzistentní od začátku do konce utkání a to samé platí při udělování osobních trestů,“ zůstal diplomatický při hodnocení sudího bývalý mezinárodní sudí Radek Příhoda.

Sparťané se navíc dožadovali penalty po zákroku Domagoje Bradariče na Andrease Vindheima. Strukan nejdříve signalizoval, že se jedná o pokutový kop. Posléze nejspíš na doporučení jednoho z asistentů vytáhl místo přestupku mimo pokutové území. „Jasná penalta. Sudí potřetí necitlivě vstupuje do průběhu zápasu,“ nechápal Erich Brabec ve vysílání ČT Sport.

A to ještě Lille podle všeho vstřelilo třetí branku z těsného ofsajdu. Bez přítomnosti systému VAR na stadionu však tuto situaci lze jen stěží posoudit. UEFA totiž rozhodla, že v této sezoně budou mít rozhodčí asistenta u videa jen ve vyřazovací části. Nicméně Ikoné byl opravdu pár centimetrů napřed. 

V tomto prohřešku byl však Strukan mimořádně bez viny.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Skupina H

Z V R P Skóre B
1. Milán 6 4 1 1 12:7 13
2. Lille 6 3 2 1 14:8 11
3. Sparta 6 2 0 4 10:12 6
4. Celtic 6 1 1 4 10:19 4

Sparta v oslabení nestačila na Lille, Liberec naopak překvapil Gent
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
38

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud